blog

Zorgt coronavirus voor het einde van je privacy?

By 12 april 2020No Comments

In de persconferentie van vorige week dinsdag sprak minister Hugo de Jonge voor het eerst over een app die kan meten of je in de buurt bent van iemand die besmet is geraakt met het coronavirus. Maar hoe zorg je ervoor dat je privacy gewaarborgd blijft met zo’n app?

Coronavirus zorgt voor digitalisering

Mede door de uitbraak van het coronavirus is de wereld nog meer gedigitaliseerd dan het al was. Ga maar na, iedereen die dat kan werkt nu op afstand. Daar zijn programma’s en applicaties voor nodig. Documenten kunnen ook elektronisch ondertekend worden, maar dan heb je wel een bewijs nodig dat jij het bent. In dat geval is een digitaal ID een must.

Met meer dan 1,6 miljoen bevestigde casussen verspreidt het coronavirus zich razendsnel. Volgens Jacob Nordangård, promovendus aan de Linköping Universiteit in Zweden, toont dit aan dat de wereld een snelle reactie nodig heeft. In een blogpost van 6 april zei hij het volgende:

“De COVID19-uitbraak, met al zijn tragische gevolgen, was de perfecte trigger om de wereld te laten zien dat er behoefte is aan een wereldwijde coördinatie en beheer van de planeet, evenals de noodzaak van een technologisch toezichtsregime om alle mensen en ziekten (en de wereldwijde waardeketens) te monitoren”

Techbedrijven ontwikkelen apps

Applicaties zoals Hugo de Jonge voorstelt worden nu door techbedrijven wereldwijd ontwikkeld. Volgens data van Decrypt.co gaat nu het om 60 verschillende apps wereldwijd. Er wordt op verschillende manieren gemeten. Sommige apps gebruiken alleen Bluetooth, andere apps zijn stukken minder goed voor je privacy.

Volgens Bill Gates is het onvermijdelijk dat iedereen zo’n app gaat gebruiken. In een TED Talk van afgelopen maand zei hij: “Uiteindelijk zullen er digitale certificaten bestaan die bewijzen of iemand is hersteld of recentelijk is getest, en of iemand een vaccin heeft gehad of niet.”

Is dit een goede ontwikkeling?

Als zo’n app het coronavirus kan indammen, waar maken we ons dan druk over? Dat is aan de ene kant zeker waar, aan de andere kant kan een app een overheid veel macht geven. Denk bijvoorbeeld aan China.

De Chinese overheid werkt met een ‘social credit systeem’, een manier om inwoners te beoordelen op basis van gedrag. Een beetje zoals in een Black Mirror aflevering, maar dan in het echt. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Een journalist filmde bijvoorbeeld dit in een trein. Het niet betalen van je treinticket zorgt voor een lagere score, en door zo’n lagere score mag je bijvoorbeeld niet meer met de trein reizen.

Laten we hopen dat het in Nederland nooit zo ver komt.

Leave a Reply