blog

Met 10.000 dollar per uur leg je het bitcoin cash netwerk plat

By 13 april 2020No Comments

Op woensdag 8 april halveerde de beloning voor bitcoin cash miners. In plaats van 12,5 BCH ontvangen miners nog maar 6,25 BCH per opgelost transactieblok. Dit maakt nieuwe bitcoin cash schaarser, maar het had ook een vervelend bijgevolg.

De totale rekenkracht op het BCH netwerk was namelijk met meer dan 80 procent afgenomen. Wilde je een paar dagen geleden het netwerk platleggen? Dan kostte je dat maar 10.000 dollar per uur.

Rekenkracht op het netwerk daalt met 80 procent

Hieronder zie je de ontwikkeling van de totale rekenkracht op het BCH-netwerk. Volgens gegevens van miningpool f2pool is de rekenkracht gedaald van 4.200 pentahashes per seconde naar 720 pentahash, dat is een daling van meer dan 80 procent.

Op internet gaat de theorie rond dat BCH miners massaal overstappen op het bitcoin netwerk. Beide cryptomunten hebben namelijk hetzelfde algoritme, en bij bitcoin krijgen miners nog wel een beloning van 12,5 BTC per verwerkt transactieblok.

Volgens data van Coinwarz is de rekenkracht op het bitcoin netwerk inderdaad toegenomen sinds 8 april. Maar of dit iets te maken heeft met de halving van BCH is niet duidelijk.

Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat BCH miners zijn overgestapt, het kan ook dat voormalig miners hun apparatuur weer aanzetten om BTC te minen.

BCH netwerk platleggen voor een schijntje

De daling van de rekenkracht op het BCH netwerk had grote gevolgen voor de veiligheid. Uit data van Crypto51 blijkt dat je het netwerk voor 10.000 dollar per uur kon overnemen met gehuurde rekenkracht.

Even was het netwerk van BCH kwetsbaar voor zogenaamde 51-procentaanvallen. Dat zijn aanvallen waarbij één partij meer dan vijftig procent van alle rekenkracht in handen heeft. Daarmee kan de aanvaller data op de blockchain verdraaien, bijvoorbeeld door een paar blokken terug te gaan en transacties terug te draaien.

Ook de beloning van Bitcoin SV is vorige week gehalveerd, maar dat heeft tot zover nog weinig invloed op de rekenkracht van dat netwerk.

Leave a Reply