Bitcoinblog

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Hou deze MA in de gaten!

By 14 april 2020No Comments
bitcoin_BTC_koers_week_analyse_hou_deze_moving_average_MA_in_de_gaten

Afgelopen week beschreef ik nog wat mijn strategie was voor de komende week waarbij ik  in mijn column en in onze omgeving voor members aangaf dat ik verwachtte dat de koers van bitcoin moeite zou ondervinden in de regio van de $7K en dat ik als gevolg daarvan delen of mogelijk alle long-posities zou sluiten. Nadat de koers afgelopen week meerdere malen moeite had om succesvol de weerstand rond de $7.500 te breken terwijl het volume maar bleef afnemen, wist ik genoeg en begon ik agressiever posities te sluiten. Maar goed ook, want het bearish scenario van een terugval in de $6K werd niet lang daarna een realiteit. Vanaf een koers van $7.300 op cryptocurrency exchange Coinbase viel de koers vrij scherp terug tot een dieptepunt van $6.750 op Coinbase. De bulls probeerden te redden wat er te redden viel en zondag deden zij dan ook een wanhopige poging opnieuw de $7K in te komen waarbij even een high werd genoteerd van exact $7.200 op Coinbase. Het mocht helaas niet baten en de koers viel wederom scherp naar beneden tot een dieptepunt van $6.555 op Coinbase, waarna het licht opveerde en gisteren rond de $6.700-6.800 bleef hangen. Het is een interessante situatie, want hoewel de terugval in de $6K bearish is, weten de bears tot op heden niet door te pakken. Aan de andere kant zien we dat de bulls keer op keer het gewonnen terrein weer snel prijs moet geven. Zoals ik al aangaf zijn mijn long-posities gesloten en ben ik vooral aan het afwachten. De bulls moeten namelijk eerst de $7K met vertrouwen breken of de koers moet zakken naar een dermate interessant supportniveau voordat ik long ga. Mijn voorkeur naar het tweede scenario want dat leidt vaak tot betere kansen. Laten we de grafieken er maar weer bijpakken!

bitcoin_BTC_koers_week_analyse_hou_deze_moving_average_MA_in_de_gaten_afbeelding1

Afbeelding 1: dagelijkse grafiek van bitcoin op cryptocurrency exchange Coinbase

In de bovenstaande dagelijkse grafiek van bitcoin vallen mij een aantal zaken op. Allereerst natuurlijk de weerstand rond de $7.500 en vervolgens het support rond de $6.700-6.800. Als je goed kijkt dan zie je dat dit niveau ($6.700-6.800) eerst als weerstand fungeerde, maar op dit moment als support fungeert. Dat is uiteraard bullish en de wick aan de onderkant van de dagelijkse candle van vandaag laat zien dat bulls hier klaarstaan om de koers op te vangen. Aan de andere kant zijn de lange wicks aan de bovenkant van de candle die we zondag zagen, maar ook die we twee weken geleden zagen – voordat de bulls een poging deden om de $7.500 te breken – een bewijs van de sterke weerstand in de $7.000. Deze inzichten, alsmede een mislukte poging om de $7.500 te breken en de oververhitte momentum-indicatoren die we afgelopen week zagen en bespraken, laten zien dat de bulls zich op glad terrein begeven en dat het voordeel van de trade bij de bears ligt. Op basis van support- en weerstandslijnen en de candles ontvangen we dus al een aantal inzichten. Echter, het belangrijkste is op dit moment wel de 15 dagen moving average (MA), die afgelopen weken nog als support fungeerde en de koers van bitcoin de $7K in hielp, nu naar beneden is gebroken en op dit moment tevens als weerstand lijkt te fungeren. Dit is ronduit bearish en om de titel maar direct prijs te geven, de 15 dagen MA is de MA om komende week in de gaten te houden.

Advertentie

Mocht de koers namelijk toch weer boven de 15 dagen MA uit komen (en daarmee ook de $7.000) dan zou dit namelijk een flinke boost kunnen betekenen voor het korte termijn zelfvertrouwen van de bulls en op zijn minst een nieuwe aanval op $7.500 creëren. Aan de andere kant zou een mislukte poging om de 15 dagen MA (en dus de $7.000) te breken het bullish momentum dermate verzwakken dat de $6.700 niet meer stand zou houden en een terugval tot laag in de $6K zeer waarschijnlijk wordt. Afhankelijk van de snelheid waarmee de koers zou zakken zou de koers zelfs de $5K in kunnen gaan, maar vooralsnog zie ik als eerste significant supportzone de regio rond de $6.000-6.200 en dat is dan ook de eerste supportzone waar ik naar zou kijken. Mocht echter het volume scherp toenemen en de $5.800 ook worden gebroken, dan zou ik heel goed kijken naar supportzones laag in de $5K of zelfs $4K. Zo ver is het echter nog niet, maar ik wil enkel aangeven dat het belangrijk is dat de koers niet te ver terug zakt. Het feit dat de koers zich nu onder de 15 dagen MA begeeft is al bearish genoeg, maar indien de koers rondom het huidige niveau of mogelijk een klein stapje lager, zo rond de $6.500, weet te consolideren en stand te houden dan zou het bullish momentum haar weg weer terug kunnen. Het zijn echter een hoop ‘als-en’ en dat hoort over het algemeen niet thuis in een gezonde trading strategie. Het feit blijft dat op dit moment de koers te veel weerstand ondervindt in de $7K en dat de 15 dagen MA naar beneden is uitgebroken. Totdat de 15 dagen MA (of op dit moment de $7.000) is gebroken ziet het geheel er op de korte termijn vrij bearish uit. De 15 dagen MA is de MA die ik in gaten hou!

Tot volgende week!

Advertentie

Leave a Reply