CME Group is een van de grootste aanbieders van bitcoin futures. Met bitcoin futures speculeer je op de koers van bitcoin, zonder daadwerkelijk bitcoin te kopen. Je gokt bijvoorbeeld op een prijsstijging of daling.
Maar anders dan bij bitcoin kan je alleen handelen binnen de openingstijden van CME Group. En daarom kan het zijn dat er ‘gaten’ vallen in de koers. De openkoers is bijvoorbeeld ineens een stuk hoger dan de slotkoers van de vorige dag. Deze gaten noem je ook wel gaps. Wat hebben deze gaps voor invloed op de bitcoin koers?
Dit is het eerste deel van twee koersanalyses. Deel twee vind je hier.
Gaps moeten worden gevuld
Bitcoin koop je 24 uur per dag. Je hoeft niet te wachten tot de markt opent, want bitcoin is wereldwijd beschikbaar en op elk moment van de dag kan je iemand vinden die bitcoin aan je wil verkopen. Dat maakt bitcoin ook zo bijzonder in vergelijking met andere markten.
Maar sinds CME Group eind 2017 mag handelen in bitcoin futures, zijn gaps ook een begrip bij bitcoin. Hieronder zie je de vier uurs-grafiek van bitcoin op CME Group. Je ziet dat er soms gaten vallen. Dat komt omdat de future beurs dan gesloten is, maar de koers op bitcoinbeurzen wel doorgaat. Op het moment dat CME Group weer opent kan de koers dus hoger of lager zijn.
Deze gaps zijn normaal in traditionele markten. Denk bijvoorbeeld aan de aandelenmarkt, de valutamarkt of de goudmarkt. Maar ook voor bitcoin zijn ze belangrijk.
Dat komt omdat investeerders de gaps graag gevuld zien worden. Met vullen bedoelen we dat de koers de dag erna de waarde binnen het gat opzoekt. Dat gebeurt dan binnen de openingstijden van CME Group.
Investeerders op CME Group hebben geen directe invloed op de bitcoin koers. Dat komt doordat de futures-contracten worden afgehandeld in dollar. Maar vaak handelen zij ook op de ‘gewone’ bitcoin markt om de koers een handje te helpen. Lees hier bijvoorbeeld hoe. Daarom zijn deze gaps ook belangrijk voor de bitcoin koers.
Daalt bitcoin naar 7.600 dollar?
Op 7 januari was er voor het laatst een gap te zien, tussen 7.600 dollar en 7.700 dollar (ongeveer 6.900 euro). Wordt dit gat nu ook gevuld? Daar lijkt het wel op.
Links zie je de koers van CME Group, je ziet dat er een klein gat is ontstaan in de koers.
Rechts zie je de koers op Bitstamp, deze gaat 24 uur per dag door. Daarom zie je bij de eerste cirkel geen gat. Toch lijkt de prijs van bitcoin ook op deze beurs op weg om het gat te vullen.
In mei vorig jaar een heftigere situatie
Het loont dus de moeite om deze gaten in de gaten te houden (haha snap je hem). In mei vorig jaar zag je bijvoorbeeld een enorm gat.
Buiten de openingstijden van CME Group steeg de bitcoin koers met bijna tien procent! Het leek een tijd lang niet dat dit gat gevuld werd. Toch crashte de koers met ruim 20 procent in een uur tijd, puur om het gat te vullen. Niet lang daarna stond de waarde weer op het oude niveau.
Ondersteuning of terugzakken?
Zoekt bitcoin het gat op of niet? Het wordt hoe dan ook spannend, want de prijs bevindt zich nu op een belangrijk niveau. Dat zie je hieronder op de daggrafiek.
In november en december afgelopen jaar was de blauwe balk een weerstand, nu kan de balk als een ondersteuning dienen. Net zoals in september en oktober, toen leek de koers ook niet onder dit niveau te kunnen zakken.
Hieronder zie je dezelfde zones, maar dan ingezoomd op de grafiek. Zakt de koers onder de balk? Dan kunnen we een daling verwachten richting de vorige bodem. Deze ligt rond 6.600 dollar (6.000 euro) .
Maar vindt de prijs ondersteuning? Dan ligt mogelijk een stijging richting 9.600 dollar (8.600 euro) in het verschiet. We wachten het af!
Zoekt bitcoin het gat van 7.600 dollar op om weer te gaan stijgen, of gaat de koers verder omlaag? Dat lees je natuurlijk het eerst hier ????