blog

Is bitcoin een safe haven? Koers bitcoin met goud vergeleken

By 10 januari 2020No Comments

Eerder deze week schreven we dat bitcoin in tijden van crisis kan dienen als ‘veilige haven’. In tijden van crisis kan bitcoin een bescherming bieden. De koers van bitcoin laat zich namelijk niet leiden door wereldpolitiek. Bitcoin is wereldwijd en onafhankelijk.

Afgelopen week werd dat duidelijk, de situatie tussen Amerika en Iran verslechterde en de koers steeg. Maar is er wel een direct verband? We vergelijken de bitcoin koers met die van goud. Voor de meeste investeerders is goud namelijk nog altijd de veilige haven bij uitstek.

Dit is het tweede deel van twee koersanalyses. Deel 1 lees je hier. 

Bitcoin en goud naast elkaar

Hieronder zie je de grafiek van bitcoin (in het rood) vergeleken met die van goud (in het goud). We laten de prijs buiten beschouwing, want het gaat om de beweging van de koers. Er zijn drie belangrijke momenten geweest die invloed hebben gehad op beide koersen.

Deze momenten hebben we met cijfers op de grafiek aangegeven:

  1. Op 3 januari werd bekend dat de Iraanse generaal Soleimani om het leven is gekomen door een Amerikaanse luchtaanval in Irak. De onzekerheid nam toe, op Twitter spraken mensen zelfs al van een Derde Wereldoorlog. Deze onzekerheid zorgde ervoor dat zowel goud als bitcoin in waarde steeg.
  2. Op 8 januari lanceerde Iran raketten op twee Amerikaanse luchtmachtbases in Irak. De onrust nam toe, goud en bitcoin stegen nog verder.
  3. Later op de dag kondigde Trump aan geen verdere acties te ondernemen, waardoor de spanning afnam. Je ziet een directe reactie bij bitcoin en goud, de koers daalt weer.

Is bitcoin een veilige haven of willen we het zo zien?

Deze week lees je allerlei artikelen over bitcoin (en goud) als veilige haven. Peter Schiff is fervent voorstander van goud.Hij stelt dat investeerders deze week alleen bitcoin kopen om te speculeren dat andere investeerders bitcoin kopen als veilige haven. Maar is dat ook niet gewoon wat er bij goud gebeurt?

Leave a Reply