blog

Lagarde: “ECB blijft mogelijkheden eigen digitale valuta onderzoeken”

By 11 januari 2020No Comments

Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) blijft cryptocurrency’s in de gaten houden. Dat vertelt ze in een recent interview met het Franse magazine Challenges. Ze begrijpt dat er een ‘urgente vraag’ is naar efficiëntere betaaloplossingen, vooral als het gaat over het internationaal verzenden van transacties. Ook onderzoekt de ECB nog steeds de mogelijkheden voor een eigen digitale valuta.

ECB wil geen particuliere initiatieven ontmoedigen

De ECB maakt er geen geheim van, ze zijn al een tijdje bezig met het onderzoeken naar de mogelijkheden van een CBDC, een Central Bank Digital Currency. In december afgelopen jaar publiceerde de ECB nog een paper (download PDF) waarin ze de mogelijkheden voor zo’n munt verkenden.

In het interview met Challenges vertelt Lagarde erover:

“De ECB zal de voordelen en nadelen afwegen van een CBDC. Met een CBDC kunnen mensen geld van de centrale bank blijven gebruiken, zelfs als het gebruik van fysiek geld afneemt. Maar we willen geen andere particuliere initiatieven voor snellere betaalmethoden ontmoedigen.”

Frankrijk begint met het testen van eigen digitale valuta

Eerder werd bekend dat Frankrijk tegen het einde van het eerste kwartaal van dit jaar gaat testen met een eigen digitale valuta. Dat vertelde Villeroy de Galhau in een speech vorig jaar, hij is voorzitter van de Franse centrale bank. In eerste instantie wordt deze digitale euro getest door banken, in plaats van particulieren. Inwoners van Frankrijk zullen zelf dus weinig merken van de test.

Villeroy de Galhau: ‘We zijn van plan snel te beginnen met experimenteren, en tegen het einde van het eerste kwartaal van 2020 beginnen we met het project.’

De Chinese staatsbank is ook bezig met het lanceren van een CBDC, zij lijken verder in de ontwikkeling dan de ECB. Het is nog onduidelijk wanneer precies, maar er komen steeds meer details vrij over de ‘digitale yuan’.

Wordt het Europa of China die als eerste een digitale valuta op de markt brengt? En wat zijn de gevolgen voor bitcoin en andere cryptocurrency? We houden het voor je in de gaten.

Leave a Reply