blog

Zakt Bitcoin naar 41.000 dollar? Of terug naar 50.000 dollar?

By 26 februari 2021No Comments

Bitcoin vond even de weg omhoog, maar 51.000 dollar (42.009 euro) bleek een te sterke weerstand. In deze analyse lees je waarom bitcoin vanmorgen al de bodem bereikt kan hebben, en dat 50.000 dollar (41.185 euro) en hoger dit weekend al mogelijk is.

Bodem in zicht?

Het begint er steeds meer op te lijken dat de bodem in zicht is voor de bitcoin koers. Je kijkt hieronder naar de vier uurs-grafiek van bitcoin. Onder de grafiek zie je de Relative Strength Indicator (RSI), deze indicator geeft het momentum van de koers weer. 

Er is nu divergentie zichtbaar tussen de koers en de RSI. Dat klinkt behoorlijk technisch, maar eigenlijk is het niet moeilijk. Divergentie betekent dat de koers een andere kant op gaat dan een indicator, bijvoorbeeld de RSI. In dit geval laat de koers een lagere bodem zien, terwijl de RSI juist een stijgende beweging maakt. Op de grafiek geven we dit aan met de blauwe lijnen.

Deze vorm van divergentie is positief voor de koers, in veel gevallen heeft bitcoin de bodem dan bereikt en is dit de opmaat voor een nieuwe stijging. Dat zag je bijvoorbeeld ook in januari, toen dezelfde vorm van divergentie zichtbaar was.

Ander vangnet in de buurt

En mocht dit toch niet de bodem zijn, dan is een ander vangnet in de buurt. De blauwe lijn die onder de koers loopt is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 dagen. Die lijn noem je ook wel de 50-dagen moving average. Deze moving average dient vaak als ondersteuning in een stijgende trend. Dat zag je bijvoorbeeld in januari, toen de koers vanaf de blauwe lijn omhoog stuiterde.

Gebeurt dat deze keer ook? Dan vindt bitcoin ondersteuning rond 41.000 dollar (33.746 euro). Dit komt overeen met de eerdere weerstand in januari.

Wat verwachten we van bitcoin?

Veel! We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
De komende uren wordt het spannend. Vindt bitcoin de bodem op de oranje lijn bij 44.300 dollar (36.448 euro)? Dan zijn deze bodem en de divergentie de perfecte ingrediënten om de weerstand van 51.000 dollar (41.967 euro) opnieuw op te zoeken.

Bitcoin heeft deze week een paar pogingen gedaan, maar het is de koers nog niet gelukt om een candle af te sluiten boven de groene lijn. Gebeurt dat komend weekend wel? Dan liggen koersen van 55.000 dollar (45.258 euro) en hoger weer in het verschiet.

Bearish
Maar wat als bitcoin door de oranje ondersteuning zakt? In dat geval kan bitcoin ondersteuning vinden op 41.000 dollar (33.746 euro), de rode lijn op de grafiek. Dit komt overeen met de eerdere weerstand van januari, maar ook met de 50-dagen moving average.

Leave a Reply