blog

YouTube zegt niet aansprakelijk te zijn voor Bitcoin, Ripple, VeChain en crypto scams

By 22 juli 2020No Comments

Het juridische team van YouTube zegt dat het platform niet aansprakelijk gesteld kan worden voor oplichting. Ook niet als een cryptoscam geuit wordt als videocontent of vermeld wordt in de beschrijving van een video.

Scams worden niet gestopt

Advocaten van Ripple en CEO Brad Garlinghouse hebben in april een rechtszaak aangespannen tegen YouTube. Ze zijn er niet blij mee dat YouTube niets doet om XRP-scams te stoppen op hun platform. Er zijn namelijk zogenaamde verdubbelscams waarbij je XRP moet opsturen om het dubbele terug te krijgen. Ook wordt hierbij vaak beeldmateriaal van Garlinghouse gebruikt. Ripple beargumenteert dat YouTube wel profiteert van de acties van de oplichters door inkomsten te genereren uit betaalde advertenties.

Geen aansprakelijkheid door derden

Op Law360 werd op 21 juli een update geplaatst, hierin stelden advocaten van YouTube dat artikel 230 van de Communications Decency Act op de zaak van toepassing was. Artikel 230 beschermt contentplatformen tegen aansprakelijkheid voor informatie van derden.

Het juridische team van YouTube voerde aan dat de verificatie van kanalen waar de video’s op worden gepubliceerd niets verandert aan het feit dat de inhoud is gemaakt door derden, en niet door het videoplatform zelf.

Wannabe Brad Garlinghouse

In de aanklacht van Ripple worden 305 instanties van kanalen genoemd die zich specifiek voordoen als de CEO van Ripple Brad Garlinghouse. Sommige oplichters namen niet-gerelateerde, maar geverifieerde kanalen over en wijzigden de lay-out en inhoud. Hierdoor lijkt het alsof het een legitieme crypto-weggeefactie was van een geverifieerd account.

Volgens het juridische team van YouTube beschermt het recht op publiciteitswetgeving de namen, afbeeldingen of stemmen van individuen tegen commerciële doeleinden zonder toestemming. Maar de aanklacht van Ripple beweert dat een externe hacker de identiteit van Garlinghouse in zijn video’s heeft gebruikt, en niet YouTube.

Ripple is niet de enige

Garlinghouse verkeert in goed gezelschap. Er zijn namelijk meerdere prominente mensen en bedrijven wiens beeltenis gebruikt wordt om kijkers cryptocurrency afhandig te maken. Denk aan SpaceX, Elon Musk, Sony’s Playstation 5, Coinbase en VeChain.

Leave a Reply