blog

Coinbase voorkwam dat klanten 280.000 dollar naar Twitter hackers stuurden

By 21 juli 2020No Comments

Volgens cryptocurrency exchange Coinbase had het weinig gescheeld of 1.100 klanten hadden in totaal ongeveer 285.700 dollar (30,4 bitcoins) verstuurd naar de Twitter-hackers. Dat is meer dan twee keer zoveel als de 121.000 dollar die de hackers hadden ontvangen. Dat vertelde Philip Martin aan Forbes, hij is Chief Information Security Officer bij Coinbase.

Alsnog klanten die voor de scam vielen

Alle maatregelen ten spijt kon Coinbase niet voorkomen dat 14 klanten voor de scam vielen. Deze klanten stuurden in totaal drieduizend dollar aan bitcoins, voordat Coinbase het ontvangstadres van de hackers had geblacklist.

Ook klanten van Gemini, Kraken en Binance probeerden bitcoins naar het adres van de hacker te versturen, maar dat waren er minder dan bij Coinbase. Althans, volgens Philip Martin. Alle exchanges hebben vrijwel direct dezelfde maatregel genomen: het ontvangstadres van de hackers blokkeren zodat niemand er bitcoins naar kon versturen.

Bitcoins worden op dit moment gemixt

Maar waar gaan de gestolen bitcoin dan heen? Sommige van de gestolen bitcoins zijn naar exchanges gegaan, andere coins naar bitcoin mixers zoals Wasabi wallet.

Tom Robinson is mede-oprichter van Elliptic, aan The Block vertelt hij het volgende: “We zien dat kleine aantallen bitcoins naar bekende gereguleerde cryptobeurzen gaat.” Omdat het om vertrouwelijke informatie gaat, vertelt hij niet om welke beurzen het gaat.

Verder gaat ongeveer 22 procent van alle gestolen bitcoins naar Wasabi Wallet, om gemixt te worden. Door je bitcoins te mixen met andere bitcoins, kan je de herkomst van je coins verdoezelen.

Sommige mensen doen dat met goede intenties, simpelweg omdat ze willen dat hun privacy gewaarborgd blijft. Maar hackers doen dit waarschijnlijk omdat ze hun bitcoins willen uitcashen. Als de herkomst niet meer te herleiden valt, kunnen exchanges niet meer zien dat het om gestolen bitcoins gaat.

Maar inmiddels zijn er genoeg diensten die de blockchain van bitcoin tot in de puntjes kunnen analyseren, denk bijvoorbeeld aan Chainalysis. Mochten de hackers iets willen doen met hun bitcoins, dan moeten ze voorzichtig te werk gaan. De hele wereld kan meekijken.

Leave a Reply