blog

Wie verkoopt bitcoin tijdens de huidige stijging?

By 16 februari 2021No Comments

We zitten midden in een van de grootste cryptocurrency bullmarkten ooit. Vanochtend overschreed de waarde van bitcoin op verschillende beurzen 50.000 dollar (41.208 euro). Dat komt omdat iemand op de wereld die prijs overheeft voor een bitcoin. Maar dat betekent ook dat er iemand is die zijn btc voor die prijs weg wil doen.

In dit artikel richten we ons op de verkopende partijen. Want wie zijn dit? Tijd om de grafieken van Glassnode in te duiken.

Verkoopdruk miners neemt af

Er zijn twee belangrijke natuurlijke verkopers van bitcoin tijdens bullmarkten, miners en houders van oudere munten die tegen veel lagere prijzen zijn gekocht.

Sinds eind 2020 en gedurende januari hebben miners veel bitcoins verkocht. Maar deze week lijkt de verkoopdruk van miners te verminderen. Dit kan betekenen dat miners ofwel voldoende verkocht hebben om weer een tijdje vooruit te kunnen omdat de kosten gedekt zijn, maar het kan ook een teken van vertrouwen zijn. Vertrouwen in de markt omdat er gewoon veel positief fundamenteel nieuws is, denk aan Tesla die zijn vertrouwen in bitcoin heeft ondertekend met 1,5 miljard dollar.

In de grafiek hieronder zie je hoe de BTC-posities van miners toe- of juist afneemt. Als de grafiek rood en naar beneden uitslaat, dan verkopen miners hun bitcoins. Begin van dit jaar werd er extreem veel verkocht, maar dat lijkt nu af te nemen.

Bron: Glassnode

Invloed Elon Musk op HODL

HODLer’s van oudere munten lijken echter gebruik te hebben gemaakt van de sterkte van de markt om hun munten te verplaatsen en mogelijk te verkopen. Glassnode verwijst in hun analyse naar de Elon Candle. Dat is de rechtopstaande kaars in de koersgrafiek nadat bekend werd dat Tesla bitcoin kocht. De Elon Candle heeft de gemiddelde leeftijd van de uitgegeven munten verhoogd van 30 dagen naar 58 dagen, zoals blijkt uit de Average Spent Output Lifespan Indicator (ASOL).

Bron: Glassnode

Verplaatsen of verkopen

Iets soortgelijks zie je ook als je naar de indicator Coin Days Destroyed (CDD) kijkt. Deze statistiek houdt bij wanneer oude munten in beweging zijn. CDD en ASOL laten beiden zien dat oude munten sinds dat de bitcoin koers 12.000 dollar was, in een toenemend verplaatst worden. Met verplaatsen bedoelen we van het ene adres naar het andere. Dit kan een verkoop betekenen, maar ook van wallet a naar wallet b. Dit verplaatsgedrag vertraagde tijdens de zijwaartse beweging van bitcoin in januari en is deze week weer aan het oplopen.

Bron: Glassnode

Minder bitcoins op beurzen

We hebben dit eerder benoemd, maar het blijft een positief teken. Het saldo aan bitcoins op adressen van exchanges laat al 12 maanden achtereen een opmerkelijke, neerwaartse trend zien. Het hoogste punt ooit voor saldi op exchanges vond plaats op 11 februari 2020. Sindsdien zijn meer dan 666 duizend bitcoins van beurzen verdwenen. Dit vertegenwoordigt een opname van 22% in munten die op beurzen worden bewaard. Hierdoor blijft er iets meer dan 2.346 miljoen bitcoin over op de beurzen.

Bron: Glassnode

Deze vraag heb je vast vaak gehoord, of misschien juist gesteld: Waarom stijgt de bitcoin koers? Het antwoord is ontzettend simpel. Er zijn gewoon meer kopers dan verkopers. Tel daarbij op dat er steeds minder bitcoins beschikbaar zijn op de vrije markt en je hebt het recept voor een stijgende prijs.

Leave a Reply