blog

Whitepaper voor digitale dollar al in tweede kwartaal verwacht

By 28 maart 2020No Comments

China is al ver met het ontwikkelen van een Central Bank Digital Currency. Maar ook Amerika kan er nu een uitgeven, en wellicht sneller dan verwacht. In twee verschillende wetsvoorstellen werd het plan geopperd om een digitale dollar uit te geven. En nu is er ook een werkgroep die helpt met het ontwikkelen ervan, de Digital Dollar Foundation. Verwacht wordt dat de werkgroep in het tweede kwartaal met een whitepaper komt. Dat blijkt uit een persbericht op Businesswire.

In tweede kwartaal een whitepaper

Volgens het persbericht heeft de werkgroep 22 nieuwe adviseurs. De groep bestaat uit een aantal prominenten uit de bedrijfswereld, economen en voormalig wetgevers. De Digital Dollar Foundation wil helpen met het maken van een juridisch kader en het ontwikkelen van praktische stappen om een Central Bank Digital Currency te maken van de Amerikaanse dollar.

Het project wordt geleid door Christpoher Giancarlo, de voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

De Foundation heeft de eerste bijeenkomst al achter de rug, en kondigen aan in ongeveer twee maanden een roadmap te publiceren. In het whitepaper komen de specificaties te staan, zoals ‘the core elements and the value proposition of a digital dollar.’

Niet de enige manier

Maar waarom aan een nieuwe blockchain werken als er ook bestaande manieren zijn? Hyperledger is een blockchainproject, gesteund door onder andere IBM en Intel. Het blockchainproject werkt op dit moment aan een soort digitale valuta, de eThaler. Dit is een digitale valuta die gebruikt kan worden door overheden, en kan worden ingezet als Central Bank Digital Currency (CBDC).

De eThaler is vernoemd naar de Thaler (Daalder), de munt die honderden jaren geleden in Europa werd gebruikt. De dollar is eigenlijk een verbastering van de daalder.

Net zoals bitcoin kan je de eThaler opsplitsen in kleinere eenheden. Daarmee is de munt geschikt voor micro-betalingen.

Vipin Bharathan is voorzitter van de Hyperledger identity working group. Volgens hem is het grootste voordeel van de eThaler dat centrale banken de munten direct kunnen uitgeven aan de ontvanger. Daarmee wordt het tegenpartijrisico van een andere bank in het midden weggenomen.

In de komende weken zal de code achter eThaler open-source worden. Dat betekent dat iedereen die dat wil kan voortborduren op het product van Hyperledger. Voor Amerika wellicht een kans om er gebruik van te maken.

Maar het kan ook op Algorand blockchain

Op een andere blockchain digitale dollars uitgeven is ook mogelijk. De CBDC van de Marshalleilanden wordt bijvoorbeeld uitgegeven op de Algorand blockchain. Naar eigen zeggen is de cryptocurrency van de eilandengroep ’s werelds eerste nationale digitale valuta.

Mocht het plan toch doorgang vinden, dan is een eigen blockchain ook mogelijk. Maar dan is haast wel geboden, aangezien het om noodmaatregelen gaan. Er is geen tijd voor maanden aan onderzoek.

Leave a Reply