blog

Bitcoin wordt in Venezuela vooral gebruikt om buitenlandse valuta te smokkelen

By 27 maart 2020No Comments

Er zijn veel verschillen tussen bitcoin en de traditionele fiat-valuta’s. Maar welk verschil voor jou van belang is, hangt af van je situatie. In derdewereldlanden waar inflatie en financiële beperkingen de norm zijn, biedt bitcoin veel waarde.

Je kunt je zo loswurmen van de geldende norm en je geld is bestendig tegen censuur. Kijk maar naar Venezuela.

Niet zo zwart wit

Bitcoiners kijken al langer naar Venezuela, een land wat door rampzalig monetair beleid zo goed als ingestort is. Venezuela is relatief gezien het meest actief op de peer-to-peer bitcoinmarkt Local Bitcoins. Hier zou je de conclusie uit kunnen trekken dat Venezuela hun lokale valuta de bolivar dumpen voor bitcoin.

De realiteit is iets complexer. Het lijkt erop dat bitcoin meer wordt gebruikt als overbruggingsvaluta, om buitenlandse valuta het land binnen te krijgen. Dat komt doordat bedrijven als Western Union niet actief zijn in Venezuela.

Op het randje van

In  de laatste aflevering van de On the Brink-podcast belichtte Alejandro Machado, oprichter van Open Money Initiative, enkele van de use-cases voor bitcoin in Venezuela. Ook gaat hij in op de rol van bitcoin als brugvaluta. Hij benadrukte hoe de economie sterk richting de dollar beweegt en dat er voor veel mensen grote onzekerheid is en weinig bewoners vertrouwen houden in de machthebbers.

Geld veiligstellen

Volgens Machado kan de overheid op elk moment je geld afpakken.

En het is niet omdat zij de banken zijn, maar omdat de overheid op elk moment kan beslissen dat al deze dollars die u heeft gestort, in Petros zullen worden omgezet.

Machado zei ook dat een dergelijk scenario een parallel financieringssysteem vereist. Vooral in landen waar de regering actief vijandig is tegenover cryptocurrency’s.

Bitcoin is king

Hij gaat ook in op de bitcoindominantie onder cryptocurrency’s in Venezuela:

In Venezuela is bitcoin koning. Bitcoin heeft een volume van ongeveer 5 miljoen dollar per week, alleen al via Local Bitcoins… maar het is een redelijk gezond volume voor een land met 30 miljoen mensen.

Maar de meeste bewoners gebruiken bitcoin echter als een brugvaluta, een manier om buitenlandse valuta in het land te krijgen:

Dus als je in Columbia bent, kun je hier bitcoin kopen en je kunt het in Venezuela verkopen. En zo kun je je Colombiaanse peso’s veranderen in Bolivars. Je gebruikt bitcoin als tussenliggende valuta.

Korte termijn

Machado wees er ook op dat bitcoin in een dergelijke omgeving niet echt wordt gewaardeerd of gebruikt als een langetermijninvestering, en dat de use-cases veel directer en nuttiger zijn.

Zoals Machado zelf ook aangeeft, Local Bitcoins laat een hoog handelsvolume zien in Venezuela. Dit is een platform waarop je direct je bitcoins verkoopt aan iemand anders.

Leave a Reply