blog

Valsspelen met schaken verleden tijd door blockchain

By 29 maart 2020No Comments

Het 2020 Chess Candidates Tournament in Rusland is uitgesteld vanwege het coronavirus. Toch blikken de organisatoren al vooruit, ze denken er over na om blockchain in te zetten om de sport naar een hoger niveau te tillen.

Het toernooi was al even aan de gang. Acht grootmeesters gingen de strijd met elkaar aan waarbij de winnaar het tegen kampioen Magnus Carlsen mag opnemen. Na zeven ronden werd het toernooi gestaakt omdat Rusland op het punt stond internationale vluchten voor onbepaalde tijd op te schorten.

Gelegenheid om te schaken

Ilya Merenzon, CEO van World Chess, zegt dat schaken dé sport bij uitstek is voor tijdens een wereldwijde lockdown:

In tegenstelling tot andere sporten kan schaken offline en online met dezelfde spanning worden gespeeld. Dat onderscheidt het van alle andere grote sporten. Bij gebrek aan andere grote sportevenementen kreeg het kandidaatstoernooi deze keer ongekende persaandacht.

Hoewel er uiteraard wordt neergekeken op valsspelen, is het nog steeds een probleem bij schaken. Het kan vele vormen aannemen, van het nemen van strategische toiletpauzes tot het maken van fictieve spelrecords die nooit zijn gebeurd, of het vertrouwen op de hulp van computerschaakmachines bij het online spelen.

Blockchain inzetten

Merenzon is van mening dat blockchain technologie dergelijk onsportief gedrag kan helpen identificeren en voorkomen:

We werken aan de anti-cheating-engine die meer dan honderd gegevenspunten voor elke zet kan registreren: het tijdstempel, de biometrie van spelers, de schaakengine-evaluatie, enz. Het zou heel logisch zijn om deze gegevens op te slaan in een gedecentraliseerde database.

De eerste contacten zijn al gelegd. Zo zijn Algorand en World Chess al betrokken bij dit project.

Blockchain introduceren in het schaken. Het project zal naar verwachting binnen enkele weken van start gaan.

Algorand over de samenwerking:

De samenwerking van Algorand met World Chess is opwindend vanwege de overlapping van early blockchain-adopters, informatica-experts en schaakliefhebbers. World Chess is gefocust op het naar voren brengen van nieuwe technologie in hun traditionele spel en Algorand is er trots op samen te werken met de organisatie om de algemene acceptatie van zowel schaken als blockchain te stimuleren.

De vervolgwedstrijd om de wereldtitel staat momenteel gepland in november.

Leave a Reply