De strijd tegen het Coronavirus is nog lang niet beslist en iedereen draagt zijn of haar steentje bij. Nederlandse techbedrijven zetten hun expertise in om de Nederlandse overheid, hulpverleners, zorgverleners en ziekenhuizen te ondersteunen waar mogelijk.
Tech against Corona
Dat initiatief wordt Tech against Corona genoemd. Afgelopen week vond een online bijeenkomst plaats tussen verschillende techbedrijven, ambtenaren en parlementsleden. Het doel van deze bijeenkomst was om te bespreken hoe deze bedrijven via hun diensten en producten kunnen bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus.
Gratis ondersteuning
Het uitgangspunt hierbij is dat overheden, hulpverleners, zorgverleners en ziekenhuizen gratis gebruik kunnen maken van de kennis, kunde en algoritmen van deze bedrijven. Zo onderzocht Cybersprint samen met onderzoeksjournalist Huib Modderkolk nepwebsites die pretenderen namens het RIVM te spreken. Ook is gekeken naar malware-aanvallen op ziekenhuizen tijdens de pandemie, er is al aangeboden om ziekenhuizen te beschermen tegen deze aanvallen.
Vraag en aanbod afstemmen
Er is ook aan de thuiswerkers gedacht. Compumatica verbetert de internetverbindingen van thuiswerkers met kritische beroepen. TYMLEZ wil blockchain inzetten om de inzet en de logistieke kant van medische goederen beter af te stemmen op de vraag en het beschikbare aanbod. Traxion helpt weer bij het snel toevoegen van grote en wisselende aantallen vrijwilligers aan online systemen. Het is aan KPN en Microsoft om al deze initiatieven op de bestaande infrastructuur te koppelen.
Landmacht ook betrokken
Daarnaast wordt er ook samengewerkt met het Ministerie van Defensie. De Koninklijke Landmacht draagt al bij in crisisondersteuning in de vorm van planners, medisch personeel en specialistische apparatuur (waaronder beademingsapparatuur). De planners worden zowel nationaal als regionaal ingezet.
Achter de schermen is er op meerdere vlakken nog meer capaciteit die ingezet kan worden, aldus kolonel van Dalen. Defensie speelt een belangrijke ondersteunende rol in de strijd tegen het coronavirus en werkt ook op andere terreinen intensief samen met het bedrijfsleven.
Tech against Corona is een initiatief van Public Matters, een communicatie adviesbureau uit Den Haag. Volgens het persbericht zijn er meer dan tien bedrijven betrokken.
Jan Middendorp, kamerlid namens de VVD zegt in het persbericht: ‘We blijven thuis om elkaar veilig te houden. Technologie kan ons helpen om ons veilig te houden. Het is daarom in deze uitzonderlijke tijden belangrijker dan ooit dat overheden en techbedrijven samenwerken.’