blog

When in doubt, zoom out: 20.000 dollar steeds dichterbij voor Bitcoin

By 11 november 2020No Comments

In deze analyse kijken we naar het grote plaatje van bitcoin. Alvast een spoiler: die ziet er heel goed uit! Laten we meteen maar de grafieken induiken.

Laatste weerstand richting de top

Je kijkt hieronder naar de weekgrafiek van bitcoin. Bijna tikte bitcoin vorige week 16.000 dollar (13.550 euro) aan, daarmee schuurde de koers tegen de een-na-laatste grote weerstand. Begin januari 2018 lukte het bitcoin namelijk ook niet om deze prijs te doorbreken.

Maar ook op ander vlak is de koers rond 16.000 dollar (13.550 euro) een belangrijk niveau. Je ziet deze weerstand namelijk ook terugkomen in de reeks van Fibonacci. Dat is een verhouding tussen getallen die in allerlei disciplines wordt gebruikt, denk aan kunst en fotografie, maar ook aan technische analyse. De lijnen geven vaak duidelijke weerstanden en ondersteuningen weer.

Nu loopt de koers tegen de blauwe lijn op, bij 0.768. Dat is de laatste grote horde richting de all time high van bijna 20.000 dollar (16.941 euro). Bitcoin is nu dus wel erg dichtbij de hoogste prijs ooit!

Op maandniveau al gewonnen

Zoomen we uit op maandniveau, dan heeft bitcoin al een heel belangrijke weerstand overwonnen. Dat is de groene lijn die je op de grafiek hieronder ziet. Deze prijs komt overeen met de slotkoers van de maand december 2017, en is tegelijkertijd ook de openkoers van januari 2018. Dat zie je aan de eerste cirkel op de grafiek. Bij de tweede cirkel zie je ook dat bitcoin het in 2019 niet lukte om deze weerstand te doorbreken op maandniveau.

Nu bevindt de koers zich ruim boven de groene lijn. Blijft de bitcoin koers deze maand boven 13.900 dollar? Dan kunnen we spreken van de hoogste maand slotkoers ooit, en dat zou enorm positief zijn voor de lange termijn.

De bull market is begonnen

Een ander positief teken voor de lange termijn is deze indicator van blockchain analyse-bureau Glassnode. Deze laat zien dat bitcoin zich nog steeds in een stijgende trend bevindt. Elke keer als de onderste grafiek ondersteuning vindt vanaf de 0-lijn, stijgt de bitcoin koers voor een langere tijd.

Maar wat zegt deze indicator eigenlijk? De onderste grafiek laat de MRVR zien. De MVRV maakt gebruik van de totale marktwaarde van bitcoin in verhouding met de gerealiseerde marktwaarde. De totale marktwaarde is de waarde per bitcoin vermenigvuldigd met het aantal munten. De gerealiseerde marktwaarde kijkt naar de prijs van alle bitcoins op het moment dat deze voor het laatst zijn verplaatst.

De verhouding tussen deze twee waardes geeft je een goed beeld van het momentum van de markt. Stijgt de MRVR-indicator, dan is er sprake van een bull market. Een dalende MRVR-indicator duidt op een dalende markt, een bear market.

Om het nog ingewikkelder te maken, Glassnode kijkt alleen naar de MVRV van bitcoin investeerders die in het afgelopen half jaar coins hebben gekocht. Volgens hen geeft deze indicator nog duidelijker het verschil aan tussen de bull market en de bear market.

Onze verwachting van bitcoin

De vooruitzichten op lange termijn zijn dus nog steeds positief. Maar wat gaat er de komende dagen gebeuren? Onze verwachting zie je op de uur-grafiek hieronder. Na een mislukte uitbraak (rood kruisje) is de bitcoin koers opnieuw uit de zwarte dalende trendlijn gebroken. Het lijkt erop dat de prijs ondersteuning vindt en verder gaat stijgen. Maar we houden rekening met alles, dus beschrijven we twee verse scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Bitcoin breekt met overtuiging uit en zoekt de weerstand van 16.000 dollar (13.550 euro) op, de groene lijn op de grafiek hierboven.

Bearish
De prijs zakt onder de zwarte trendlijn. De eerste ondersteuning die bitcoin tegekomt is de oranje lijn op 15.000 dollar (12.723 euro), in de afgelopen dagen ook een sterk steunpunt.

Lukt het bitcoin niet om dat niveau vast te houden? Dan is 14.362 dollar (12.182 euro) een niveau om in de gaten te houden, de rode lijn op de grafiek. Op 7 november dipte de koers tot aan deze prijs.

Leave a Reply