blog

Miljardair en econoom Ray Dalio (nog) niet overtuigd van Bitcoin

By 12 november 2020No Comments

In een wereld waar niets zeker is, de economie en de politiek aan alle kanten steken laten vallen, laat de waarde van bitcoin een sterke stijging zien. Veel analisten schrijven deze rally toe aan het inkomende geld van fondsen en institutionele spelers.

Het heeft even geduurd

Sinds de bear markt van 2018 roepen bitcoiners dat het wachten is op het geld van de institutionele partijen. Vaak tegen beter weten in. Maar als je het nieuws hebt gevolgd, weet je dat er veel grote investeerders de markt hebben betreden. MicroStrategy, een Amerikaans bedrijf voor zakelijke dienstverlening, kocht in twee maanden tijd voor 425 miljoen dollar aan BTC, terwijl het fintechbedrijf Square 50 miljoen dollar van zijn balans in bitcoin omzette.

Ondanks deze toegenomen interesse uit institutionele hoek, zijn niet alle beleggers overtuigd. Miljardair en econoom Ray Dalio, die ’s werelds grootste hedgefondsen runt, zegt dat hij er nog niet van overtuigd is dat bitcoin op lange termijn waarde heeft. Hij heeft dit eerder gezegd, maar nu is het anders. Veel van zijn collega-investeerders zijn juist 180 graden gedraaid.

Voorkeur voor goud

Ray Dalio is een van de belangrijkste Wall Street-investeerders. Het is dan ook geen verrassing dat iedereen die hem interviewt vraagt om zijn mening over bitcoin en cryptocurrency’s. Het is nou eenmaal de activaklasse die nu weer hot is. Tijdens een interview met Yahoo Finance zei hij dat hij denkt dat digitale valuta’s die door overheden en centrale banken worden gelanceerd, meer vat zullen krijgen op de maatschappij dan bitcoin en andere crypto’s.

Hij gaf toe dat Bitcoin een alternatieve opslag voor waarde is, maar zei dat hij nog steeds de voorkeur geeft aan goud. Hij refereerde ook aan centrale banken, waarvan hij verwacht dat ze liever goud dan bitcoin hebben.

Vreemde eend in de bijt

De hamvraag is natuurlijk, hoeveel investeerders volgen Ray Dalio in zijn mening? En hoeveel investeerders volgen bijvoorbeeld een Stanley Druckenmiller of Paul Tudor Jones. Eerst genoemde was te gast bij CNBC om te spreken over de post-Trump economie en begon prompt over bitcoin.

Raoul Pal, CEO van Real Vision interpreteerde dit als volgt: ‘De betekenis dat ’s werelds grootste en meest gerespecteerde geldmanager, Stan Druckenmiller, zei dat hij een bitcoiner is, dit kan niet genoeg worden benadrukt. Dat heeft elk obstakel weggenomen voor een hedgefonds of investeerders om te investeren.’

Leave a Reply