blog

Wat is er nog over van Bitcoin Cash en Bitcoin SV?

By 28 juni 2020No Comments

Op dinsdag 1 augustus 2017 splitste Bitcoin Cash (BCH) zich af van Bitcoin. Ruim een jaar later splitste Bitcoin SV (BSV) zich af van Bitcoin Cash. Beide cryptomunten beloven een betere variant van Bitcoin te zijn. Maar wat is er nog over van deze belofte?

Blokgrootte moet anders

Maar eerst even een kleine zijstap, want waarom zijn deze nieuwe varianten van Bitcoin er eigenlijk? Dat komt vanwege het schaaldebat in 2017. Sommige cryptogebruikers zijn van mening dat Bitcoin te weinig transacties per seconde kan verwerken.

Bitcointransacties worden verwerkt in blokken die maximaal 1 MB groot kunnen zijn. Met SegWit is dat opgeschaald naar een theoretisch maximum van 4 MB, maar nog steeds is de capaciteit beperkt. Tegenwoordig kan je via het Lightning Network meer transacties versturen, maar dat was er in 2017 nog niet.

Bitcoin Cash heeft met 8MB een grotere blokgrootte dan Bitcoin. En Bitcoin SV wil het al helemaal bond maken, met een onbeperkte blokgrootte.

Maar alles heeft een prijs

Beide projecten zijn ambitieus, maar op verschillende vlakken wil het nog niet echt vlotten met Bitcoin Cash en Bitcoin SV. Zoals crypto-analist Yassine Elmandjra al op Twitter opmerkte, het ecosysteem van Bitcoin Cash ziet er niet goed uit.

Zo kost een aanval op het BCH-netwerk minder dan 10.000 dollar per uur. Dat zijn de kosten om de apparatuur te huren die je nodig hebt om meer dan de helft van de rekenkracht van het BCH-netwerk in handen te krijgen.

Met een 51 procent-aanval zorg je ervoor dat je meer dan de helft van de rekenkracht op het netwerk in bezit hebt. Je kan dan op een eerder blok gaan minen, en zo aan je eigen blockchain werken. Je kan dan bijvoorbeeld transacties terugdraaien en coins dubbel uitgeven.

Yassine is verbaasd dat Bitcoin Cash niet zo’n aanval heeft gehad.

Veiligheid voorop

De tweet is van mei dit jaar, maar deze is nog steeds relevant. Kijken we naar de rekenkracht op het netwerk, dan loopt Bitcoin mijlenver voor op de twee afsplitsingen. 

De rekenkracht geeft de totale computerkracht op het netwerk aan. Hoe hoger de rekenkracht, hoe veiliger het netwerk. Het is nu vrijwel onmogelijk om als individu meer dan de helft van de rekenkracht van het bitcoin netwerk in handen te hebben. Dat maakt een aanval op het Bitcoin netwerk bijna onmogelijk. Op dat vlak blijft Bitcoin het winnen van Bitcoin Cash en Bitcoin SV.

Leave a Reply