blog

Wat is de hoogste waarde ooit van Bitcoin?

By 25 november 2020No Comments

Laten we het allemaal eens zijn over een mooi getal voordat bitcoin een nieuw record vestigt. Want als de AEX of de Dow Jones een record bereikt dan is dat makkelijk te vatten. Er is maar één nummer. Maar dat is bij bitcoin iets moeilijker. Er is namelijk niet één dominante beurs die bepaalt wat de hoogste koers ooit is. Dat merk je ook op social media, daar worden terecht vragen gesteld.

Wat is de hoogste prijs ooit?

Neeraj Agrawal van Coin Center, stelde de vraag op Twitter:

‘Wat is de ATH eigenlijk… Ik meen het, ik weet het nummer niet’

Agrawal heeft het over de dollarwaarde van Bitcoin, een moeilijk cijfer om vast te stellen omdat bitcoin op elke beurs voor verschillende prijzen wordt verhandeld.

Verschillende beurzen, verschillende ATH’s

Larry Cermak van The Block stelde deze lijst samen:

Maar volgens CoinMarketCap is het hoogste punt ooit 20.089 dollar, bereikt op 17 december 2017. Volgens de methodologie van CoinMarketCap: ‘De prijs van elke cryptoasset is een naar volume gewogen gemiddelde van marktpaarprijzen voor de cryptoasset.’ Ze kijken dus ook naar het handelsvolume om wilde prijsschommelingen van beurzen met een lage liquiditeit niet mee te nemen.

Andere berekeningen

Messari gebruikt ook 20.089 dollar als hoogste bitcoin koers, en legt uit: ‘De ATH-quote is niet noodzakelijk de absoluut hoogste enkele handelsprijs. Vanwege de aard van de historische gegevens die we analyseren, kunnen we niet altijd naar elke transactie voor een activum kijken. Voor sommige activa kan de vermelde ATH verwijzen naar het hoogste dagelijkse gemiddelde aller tijden, of een prijsvoorbeeld op de dag dat de hoogste score ooit werd behaald.’

Ok, dit maakt het niet duidelijker he. Een ander veel voorkomend bedrag is 19.783 dollar. Dit bedrag komt van de CoinDesk Bitcoin Price Index, en wordt vaak aangehaald door mainstream media.

CoinDesk gebruikt een indexgetal, maar hierbij hangt het helemaal af van welke exchanges ze gebruiken en hoe zij de prijzen berekenen.

Dus…

Alleen voor media belangrijk

Artur Sapek van Cryptowatch, gaat voor 20.000 dollar.

‘Persoonlijk denk ik dat ongeveer 20.000 dollar een goede mijlpaal is om een ATH te overwegen, omdat de ATH’s zo sterk varieerden op elke beurs en omdat de dollar sinds 2017 wat waarde heeft verloren. ALs je corrigeert voor inflatie dan lijkt me 20K een redelijk ATH-cijfer om te gebruiken.’

Paul Veradittakit van Pantera Capital: ‘Ik dacht nooit dat de prijs er echt toe deed, behalve voor de media, mainstream, fondsenwerving en rekrutering. Dat gezegd hebbende, is het handig als de prijs stijgt en ik beschouw Bitcoin ATH als 19.783 dollar.’

Laten we het maar op 20.000 dollar houden. Een mooi rond getal waar reguliere media een artikel of reportage over kunnen maken.

Want laten we eerlijk zijn, het lijkt nu misschien heel belangrijk, maar over een tijdje is de huidige ATH een scheet in de wind.

Leave a Reply