blog

Haalt bitcoin vandaag de all-time high?

By 25 november 2020No Comments

Op vrijdag 13 juni 2014, toen Nederland Spanje versloeg, riep Jack van Gelder twee keer: ‘Is het zo’n dag?!’

Als Jack vandaag naar bitcoin zou kijken, zegt hij waarschijnlijk hetzelfde. Het is echt nog maar een klein stukje voordat bitcoin de allerhoogste waarde ooit bereikt. Maar wat is deze waarde eigenlijk? En is deze vandaag haalbaar?

Misverstanden over de all-time high

Wanneer we het over de allerhoogste koers van bitcoin hebben, waar praten we dan eigenlijk over? Ten eerste kijken de meeste media naar de bitcoin koers in dollars. Met de huidige wisselkoers kan het zijn dat bitcoin eerder een all-time high haalt in euro’s, maar daar wordt over het algemeen minder naar gekeken.

Daarnaast wordt vaak verondersteld dat bitcoin een toppunt van 20.000 dollar heeft bereikt. Dat ligt dicht bij de waarheid, maar dat klopt niet helemaal.

Midden december 2017 behaalde bitcoin het hoogste punt allertijden. Door analisten wordt vaak de prijs van cryptocurrency exchange Bitstamp aangehouden. Bitstamp is een van de oudste nog handelende beurzen met een hoog handelsvolume. Op deze beurs behaalde bitcoin op 17 december een toppunt van 19.666 dollar, deze prijs houden wij dan ook aan in onze analyses.

Parabolische run naar hoogtepunt

Oktober was het startschot voor een indrukwekkende run van bitcoin. De koers bewoog parabolisch omhoog, met steeds grotere beweging. Op de vier uurs-grafiek hieronder zie je hoe dicht bitcoin bij het absolute hoogtepunt is. Met de huidige prijs van 19.150 dollar hoeft bitcoin nog maar 2,6 procent te stijgen.

Ondersteuning op gemiddelde

De hele beweging omhoog wordt ook ondersteund door een andere lijn. Op dezelfde vier uurs-grafiek zie je het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 candles van elk vier uur, de 50-moving average. Deze lijn biedt in een bullish trend als deze een sterke steun, na elke dip op deze lijn veert de koers weer omhoog.

Bitcoin krijgt vandaag een herkansing

Je kijkt nu naar de bitcoin uurgrafiek, van 16 november tot en met nu. Sinds 16 november bevindt de bitcoin koers zich in een stijgend kanaal, tussen de twee stijgende zwarte trendlijnen in. Gisteren brak de koers met overtuiging door de blauwe trendlijn.

Even leek het dat bitcoin gisteren al een all-time high zou halen, maar dat bleek te vroeg. De koers test de blauwe trendlijn en vervolgt nu zijn weg omhoog. Houdt bitcoin deze keer wel vol, dan is een all-time high vandaag heel goed mogelijk.

Wat kunnen we van bitcoin verwachten?

Het kan dus zomaar vandaag! We beschrijven twee verschillende scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Blijft bitcoin zo doorgaan, dan komt de all-time high van 19.666 dollar (16.504 euro) in zicht. Dit kan een pittige weerstand vormen, aangezien deze prijs voor veel traders een grote psychologische grens is.

Bearish
Maar daalt de koers? Dan kan bitcoin ondersteuning vinden op de onderkant van het kanaal rond 18.700 dollar (15.694 euro). Is dit niet houdbaar, dan is de rode lijn op 18.000 dollar (15.106 euro) een realistisch scenario.

Leave a Reply