blog

Wat is beter, Bitcoin of Ethereum?

By 11 april 2021No Comments

Eigenlijk is het een non-discussie, welke cryptocurrency beter is.  Bitcoin en Ethereum dienen beiden een ander doel en er kan er maar één de OG zijn. Online discussies op twitter of fora verzanden eigenlijk altijd wel in tribaal schreeuwwedstrijd.

Toch, zo nu en dan is er ook een inhoudelijke discussie. De oprichter van Global Macro Investor Raoul Pal, begon de discussie door te stellen dat Ethereum sinds het begin veel beter heeft gepresteerd dan Bitcoin.

Ethereum beter dan Bitcoin

De tweet stelt dat ETH sinds de oprichting 250% beter heeft gepresteerd dan BTC en dat Ether alleen onder de oorspronkelijke prijs in Bitcoin daalde gedurende de eerste vijf maanden van zijn bestaan in 2015.

Als Pal het over de koers van Ethereum heeft, dan drukt hij dit uit in Bitcoin en niet in dollars of euro’s. Hij maakt het argument dat het netwerkeffect ontzettend belangrijk is, zonder netwerkeffect geen waarde. Hiermee doelt hij op een ecosysteem van actieve wallets, ontwikkelaars en applicaties. Kan een project (zoals Ethereum) hier aan voldoen? Grote kans dat ze stijgen ten opzichte van bitcoin, aldus Pal.

Hij kijkt naar de grafiek vanaf 2015, toen Ethereum net werd verhandelbaar was. De waarde van 1 ether was ongeveer 0,006 BTC, momenteel is dat 0,036 BTC.

Eerste cyclus van vier jaar

Analist Willy Woo haakte hier op in, hij zegt dat de eerste cyclus van vier jaar, de beste is voor de koers: ‘De eerste cyclus van 4 jaar groeit de koers het hardst, dan wint de crypto aan kritische massa. Het gaat effectief van 0 naar 1. Daarna verandert het in een oscillator rond de bitcoin koers.’

Hoogtepunt ligt 3 jaar achter ons

Alex Gladstein, CEO van de Human Rights Foundation, is het ook niet eens met Pal. Hij zegt dat bitcoin van 0 naar 60.000 dollar is gestegen en Ethereum van 0 naar maar 2000. Ook zegt hij dat Ethereum nog keer vier moet gaan om weer op een all time high te behalen. Ook Gladstein kijkt hierbij naar bitcoin, in plaats van de dollar. Hieronder zie je dat Ethereum zijn hoogste punt ooit behaalde in januari 2018.

Bron: Tradingview

Marktkapitalisatie belangrijker

Heeft Pal op dit moment alleen maar tegenstanders? Niet helemaal. Tim Beiko is één van de hoofdontwikkelaars van Ethereum en hij zegt dat marktkapitalisatie een betere maatstaf zou zijn om de twee activa te vergelijken.

‘Om eerlijk te zijn, het aanbod aan ETH is 5x zo groot. Dus de marktkapitalisatie is een geschiktere maatstaf. ETH bestaat ook nog maar ongeveer half zo lang.’

In de grafiek hieronder zie je de marktkapitalisatie van beide munten. Dit lijkt er op te wijzen dat Ethereum nog aan het begin staat, maar er moet worden opgemerkt dat de schalen enorm verschillen. Staat je dus niet blind op de twee over elkaar gelegde lijntjes.

Bron: Glassnode

Verdubbeling sinds halving

Pal blijft bij zijn standpunt, hij zegt dat Ethereum in Bitcoinwaarde sinds de halvering in mei vorig jaar is verdubbeld:

‘Sinds het begin van deze halveringscyclus is het meer dan 100% gestegen. Koude harde feiten. Het is niet een kwestie van het een of het ander, het is een activaspreiding afhankelijk van het punt in de cyclus.’

Hoe dan ook, beide activa presteren op recordniveaus in 2021, met hun eigen respectievelijke records.

Leave a Reply