Bitcoinblog

Wat heeft Bitcoin gemeen met de Nederlandse Protestantse Reformatie?

By 11 november 2019No Comments

Tuur Demeester heeft een fantastisch stuk geschreven waarin hij meerdere parallellen trekt tussen bitcoin en de Nederlandse protestantse Reformatie. Hij is een Amerikaans Belgische onderzoeker en mede-eigenaar van Adamant Capital. In dit artikel geven we een samenvatting van zijn 13-pagina’s tellende verslag.

Ondanks deze samenvatting, raden wij aan om zijn verslag te lezen. Het werk draagt de titel The Bitcoin Reformation en is gratis te lezen en zeker de moeite waard.

Kerk en geld van staat scheiden

De hoofdstelling van The Bitcoin Reformation is dat er vier fundamentele overeenkomsten zijn tussen de protestantse Reformatie en de huidige tijd. Deze overeenkomsten zijn gericht op komende ingrijpende maatschappelijke en economische veranderingen. Een van die overeenkomsten is dat er in de 16e en 17e eeuw een gevecht gaande was om de kerk van de staat te scheiden. Bitcoin is het gevecht om de creatie van geld van de staat te scheiden.

Overeenkomsten in economie

Ook gaat het rapport in op de overeenkomsten tussen de innovatieve economie van het 17e-eeuwse Nederland en de bitcoin economie.

  1. De eerste economische overeenkomst is het rent seeking gedrag van de status quo. Rent seeking betekent dat de machthebber macht misbruikt om meer macht te krijgen. In de 16e eeuw was dat de katholieke kerk, tegenwoordig is dat het financiële systeem van fiat geld en centrale banken. De kerk was de enige partij die je toegang tot de hemel kon geven, hiervoor werd geld in rekening gebracht. Je moest immers je zonden afkopen met aflaten. De service die vandaag door het financiële systeem wordt geboden, is toegang tot de ‘financiële hemel.’
  2. Een tweede vereiste voor een hervorming is een technologische revolutie. Zo kan je je ideeën nog sneller en beter verspreiden. De belangrijkste innovaties uit de 16e eeuw waren op het gebied van maritieme exploratie, internationale handel en natuurlijk de drukpers. De drukpers zorgde ervoor dat een boek geen jaarsalaris meer koste, maar net zo goedkoop werd als een kip. De huidige technologische revolutie is digitaal: telecommunicatie, wiskunde, gegevensopslag, open source software, cryptografie en natuurlijk internet. In twintig jaar tijd zijn de kosten van 1MB internet met 99% gedaald.
  3. Ten derde hebben we mensen nodig die iets hebben om voor te vechten. In de 16e eeuw was dat de handelsklasse, vandaag is dat de millennial generatie die het financiële systeem niet vertrouwt en die zwaar in technologie investeert.
  4. En de laatste vereiste voor een hervorming is dat je je moet kunnen verdedigen. De Nederlandse protestanten hadden water in de grachten ter verdediging tegen invasies, de millennials hebben cryptografie tot hun beschikking.

Zonder memes geen revolutie

Demeester gaat ook in op memes en slogans.

Protestanten gebruikten:

  • Sola Fide: alleen geloof is voldoende, geen priester nodig
  • Sola Scriptura: de bijbel is genoeg, geen kerk nodig

Bitcoiners gebruiken:

  • Vires in Numeris, kracht in nummers
  • Vertrouw niet, verifieer
  • Not your keys, not your bitcoin
  • HODL

Bankieren en beursgang

Verder duikt Demeester in het door Nederland depositobankieren van de wereldberoemde Amsterdam Wisselbank. Wat dat betreft is de impact van bitcoin net zo’n grote innovatie doordat blockchain ervoor zorgt dat je geen derde vertrouwde partij meer nodig hebt.

De eerste beursgang ter wereld was die van de VOC. De aandelen waren zo liquide en wenselijk dat ze op grote schaal werden gebruikt als onderpand. Bitcoin vertoont vergelijkbare kenmerken en kan dus het basisonderpand vormen voor leen- en derivatenmarkten.

Hij concludeert zijn verslag met de volgende woorden:

Af en toe vallen alle puzzelstukjes in elkaar, waardoor een kettingreactie ontstaat die de maatschappij ingrijpend hervormt. Dit gebeurde 500 jaar geleden en het kan nu nog een keer gebeuren.

Leave a Reply