Tunesië heeft de lancering van zijn digitale valuta, de E-dinar, aangekondigd. Hiermee beweert het kleine Noord-Afrikaanse land het eerste land te zijn dat een ‘centrale bank digitale valuta’ uitgeeft. In het Engels is dat een Central Bank Digital Currency ofwel CBDC.
Symbolische transactie al gedaan
Volgens de Russische staatskrant TASS werkte Tunesië samen met het Russische bedrijf Universa (UTPX) om de digitale valuta te lanceren. Op het moment van lancering werd een symbolische transactie gedaan. Marouane El Abassi, het hoofd van de centrale bank van Tunesië, verstuurde één E-dinar naar een vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds.
Iedereen verwachtte eigenlijk dat China het eerste land zou zijn met een eigen CBDC maar Tunesië lijk vanuit het niets de primeur te pakken te hebben. De E-dinar is overigens geen cryptocurrency zoals bitcoin of de Venezolaanse Petro. In plaats van een nieuwe valuta te creëren wat Venezuela heeft gedaan, digitaliseert Tunesië alleen zijn bestaande geld. De staat blijft eigendom van het geld en de waarde is gekoppeld aan fiat valuta.
Wel wordt er gebruik gemaakt van de blockchain van Universa. Dit zou moeten zorgen voor een goedkoper te onderhouden systeem, en het maakt de E-dinar transparanter.
Klanten zullen de E-Dinar de komende maanden in duizenden winkels, cafés en restaurants kunnen uitgeven. De munt kan online worden gekocht of via een van de geplande tweeduizend kiosken in het land.
Alternatief voor dollar en Swift
Tunesië heeft niet alleen transacties binnen het land vergemakkelijkt, maar kijkt ook over de landsgrenzen. De Tunesische centrale bank hoopt dat met de komst van de E-dinar, het land geen Amerikaanse dollars meer hoeft te gebruiken voor internationale transacties.
Ook hoopt het land zo minder afhankelijk te worden van het veel gebruikte betalingsprotocol SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Hoewel SWIFT de wereld veel gebracht heeft, zijn er ook risico’s. SWIFT kan landen namelijk uitsluiten van hun dienst door het betalingskanaal uit te schakelen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Iran. Met de E-Dinar hoopt de centrale bank van Tunesië een alternatief te hebben gevonden.
Universa verdient hier goed aan
Het Russische Universa is de technologie partner van Tunesië. Het bedrijf ontvangt een percentage van elke transactie op het systeem. Het bedrijf beweert echter dat het geen toegang heeft tot keys en heeft geen toestemming om transacties te bekijken.
Volgens Alexander Borodich, CEO van Universa, is de vergoeding de moeite waard omdat:
Elektronische bankbiljetten kunnen niet worden vervalst. Elk digitaal bankbiljet wordt beschermd door cryptografie, het heeft net als de papieren tegenhanger zijn eigen digitale watermerken. En de productie van zo’n bankbiljet is 100 keer goedkoper dan het verspillen van inkt, papier en elektriciteit voor de drukpers.
We lijken aan de vooravond te staan van een wereld vol CBDC’s. Maleisië, de Filippijnen, Argentinië, Brazilië en China werken allemaal aan hun eigen digitale valuta. Singapore, Thailand en Canada overwegen om er eentje te bouwen. En de VS en Europa? Tja..