blog

Wanneer profiteert prijs Ethereum van daverend succes DeFi?

By 23 juni 2020No Comments

Gedecentraliseerde financiering (DeFi) is helemaal de hype onder crypto beleggers. Het wordt voor een groot deel aangedreven door de blockchain van Ethereum. Toch blijft de koers van de bijbehorende munt ether achter. Wordt het niet eens tijd dat ether de vruchten plukt van het succes van DeFi?

DeFi stijgt harder dan crypto

Op de DeFi markt wordt nu voor ongeveer 1,5 miljard dollar aan crypto vergrendeld. Sinds begin dit jaar is de dollarwaarde van de totale DeFi markt met 124% gestegen. Dat is veel meer dan de waarde van de cryptomarkt, die is met ‘maar’ 42% gestegen.

Sinds afgelopen week wordt de DeFi token van Compound Finance verdeeld, maar zelfs zonder deze coin presteert de DeFi markt beter dan de cryptomarkt. Beleggers realiseren zich dat ze veel rente kunnen verdienen met het uitlenen van hun crypto’s, terwijl slimme handelaren gebruik maken van deze nieuwe liquiditeit om arbitragemogelijkheden te bespelen.

Koers stijgt niet mee

Je zou hierdoor verwachten dat de koers van ether ontzettend hard omhoog zou moeten gaan, maar dat valt eigenlijk nog best tegen. Met de jaarwisseling was de waarde 130 dollar en op dit moment is ether 240 dollar waard. Toch een groei van 85%. Maar als je iets verder uitzoomt, naar ongeveer een jaar geleden toen DeFi echt begon, dan zie je dat de koers juist is gedaald.

En als je echt masochistisch bent, dan zoom je nog verder uit. Ethereum is nog steeds 83% minder waard dan de all time high van 1.223 dollar op 10 januari 2018.

Geldfunctie van ether

Maar sinds twee jaar schommelt ether tussen 120 en 300 dollar. Het lukt maar niet om uit dit kanaal te breken. De laatste keer dat de koers echt uitbrak en het sentiment heel bullish werd, was in juni 2017. Toen oversteeg ether voor het eerst een waarde van 400 dollar.

De zes maanden die volgden waren absoluut gestoord voor Ethereum, dat door de populariteit van ICO’s naar zijn all time high groeide.

Dat is meteen de reden waarom ether nu nog niet zo hard is gestegen. Ethereum heeft zijn geldfunctie verloren aan stablecoins en andere ERC-20 tokens. In 2017 moest je ethers betalen om mee te doen met een ICO. Die rol is nu overgenomen door allemaal andere coins.

Hoopvolle argumenten

Maar er zijn ook hoopvolle argumenten te bedenken. De koers van Ethereum is nog steeds herstellende van een twee jaar lange bearmarkt. Ryan Sean Adams schrijft in zijn nieuwsbrief dat de markt achterloopt en ether nog steeds waardeert als een utility token.

Adams zegt namelijk dat Ethereum veel meer is dan dat, het is de facto reservemunt voor de hele DeFi industrie. Ether is de enige munt die schaarser wordt als DeFi meer gebruikt wordt. De functie van ETH als reservemunt op DeFi wordt niet bedreigd door stablecoins of door synthetische bitcoins.

‘Het succes van DeFi is goed voor ethereum’, zegt hij.’Meer economische activiteit verhoogt ETH als onderpand en ETH als handelspaar. De symbolische winst van DeFi zal terug naar ETH worden gecirculeerd. Wacht maar af.’

Hij somt een paar redenen op. Ten eerste is de hoeveelheid ETH die in DeFi is opgesloten, aanzienlijk toegenomen. Sinds het begin van de distributie van de COMP-tokens is nog eens 400.000 ETH vastgezet in smart contracts van DeFi. Op dit moment zijn er 3 miljoen ethers vastgezet.

Een andere reden voor het optimisme van Adams, is dat Grayscale Investments ongeveer de helft van alle nieuw geminede ethers opkoopt dit jaar. Grayscale investeert namens institutionele klanten. Nog een reden is dat hij kijkt naar de fundamentele ontwikkeling van DeFi, namelijk het protocol sink thesis. Dit komt neer op de ontwikkeling van DeFi om de basislaag te worden voor cryptobanken, en mogelijk zelfs voor commerciële en nationale banken.

De laatste reden is een bekende: De langverwachte lancering van ETH 2.0 waarbij de blockchain overgaat op proof-of-stake.

Adams heeft dus genoeg reden om op de lange termijn positief te zijn over de koers van ether. De afgelopen 24 uur steeg de koers met 2,5%.

Leave a Reply