blog

Verdacht rustig voor Bitcoin: binnenkort 12.000 dollar? Een analyse

By 23 juni 2020No Comments

Het is al weken relatief rustig rondom de bitcoin koers. En het is een veelgehoord cliché, maar voor bitcoin is ‘stilte voor de storm’ waarheid. Wordt bitcoin binnenkort 12.000 dollar? In deze analyse lees je waarom dat mogelijk is.

Grote beweging op komst

De Bollinger Bands indicator laat zien dat er een grote beweging op komst is. Je kijkt naar de dagkoers van bitcoin, uitgedrukt in dollars.

De Bollinger Bands indicator bestaat uit drie onderdelen:

  1. De middenlijn is een Moving Average (MA). In dit geval de 20-dagen MA.
  2. De bovenkant wijkt twee standaarddeviaties af van de middenlijn.
  3. De onderkant wijkt twee standaarddeviaties af van de middenlijn.

Klinkt ingewikkeld, maar je kan belangrijke informatie uit deze indicator halen. Wanneer de bovenste en de onderste lijnen samenkomen noem je dit Bollinger Band squeeze (op de grafiek aangegeven met de pijltjes). Na een squeeze kun je een grote koersbeweging verwachten.

Een Bollinger Bands squeeze zegt overigens niets over de richting van deze koersbeweging. Het kan beide kanten opgaan.

Volatiliteit historisch laag

Een andere indicator die eigenlijk hetzelfde zegt, is de historische volatiliteit. Deze indicator geeft de beweeglijkheid van de koers weer.

Om de volatiliteit weer te geven wordt de standaarddeviatie berekend aan de hand van de koersen over een bepaalde tijdsperiode, in dit geval 24 uur.

Gisteren was de volatiliteit met 0,81 historisch laag. Op de grafiek hieronder geven we dat aan met de groene balk. Na een periode van lage volatiliteit kun je alleen nog maar hoge volatiliteit verwachten. De vraag is alleen hoe lang deze periode duurt en of dit betekent of de koers omhoog of omlaag gaat.

Deze driehoek laat koersdoelen zien

Leuk dat de koers flink kan bewegen, maar waar moeten we dan aan denken? Kijken we nog steeds naar de daggrafiek, dan zien we dat de koers zich in een driehoek beweegt.

Het koersdoel van deze driehoek is even groot als de ‘opening’ aan de linkerkant. In dit geval betekent dat bitcoin in het positieve geval naar 11.934 dollar (10.575 euro) kan, en in het negatieve geval naar 8.086 dollar (7.165 euro). Dat zijn flinke verschillen, maar de koers van bitcoin is nu eenmaal ook grillig.

Zoomen we uit op de grafiek, dan zie je dat beide koersdoelen ook belangrijke niveaus zijn. De groene lijn was in de zomer vorig jaar een sterke weerstand. En de rode lijn was in oktober een ondersteuning, en begin dit jaar even een weerstand.

Wat gaat de bitcoin koers doen?

De driehoek kijkt naar de langere termijn. Maar wat kunnen we van de komende dagen verwachten? We zoomen wat in op de grafiek, je kijkt hieronder naar de bitcoin koers van mei tot en met nu. Elke candle op de grafiek stelt nu vier uur voor.

Bullish
In het positieve scenario stijgt de koers naar 10.000 dollar (8.855 euro). Het is goed mogelijk dat bitcoin daar weerstand ondervindt, al heel dit jaar is deze prijs een belangrijke psychologische grens.

Lukt het om met 10.000 dollar te breken, dan komt al gauw de zone tussen 10.400 dollar (9.207 euro) en 10.500 dollar (9.295 euro) in zicht. Bitcoin is in 2020 nog niet boven deze zone uitgekomen, dus dat kan ook een flinke horde vormen.

Bearish
Als bitcoin daalt, dan zoekt de koers eerst de onderkant van de driehoek op. In dat geval kan bitcoin ondersteuning vinden rond 9.300 dollar (8.230 euro).

Breekt bitcoin uit de driehoek, dan hoeft bitcoin niet direct naar 8.086 dollar te zakken. De prijs kan ook steun vinden op 8.700 dollar (7.700 euro), de oranje balk op de grafiek. Het is bitcoin sinds mei niet gelukt om onder deze prijs uit te komen.

Leave a Reply