blog

Anonieme Spanjaard registreert naam en logo van Bitcoin bij patentenregister

By 23 juni 2020No Comments

Bijzonder nieuws: de naam en het logo van Bitcoin is in Spanje verwerkt in het Spaanse patenten- en merkenregister. Degene die het patent aanvraagt wil graag anoniem blijven, maar het proces werd begeleid door advocaat Ignacio Rubio Menéndez. Cointelegraph sprak met de anonieme client van de advocaat, die het patent inleverde.

Het bewuste patent is hier terug te vinden.

Iedereen mag het gebruiken

Dat de naam en het logo geregistreerd staat in Spanje, betekent niet dat niemand beide dingen meer mag gebruiken:

‘Ik heb nu het logo en het woord ‘bitcoin’ op nationaal niveau geregistreerd bij het Spaanse patenten- en merkenregister. Iedereen kan toegang krijgen tot de gegevens, omdat deze voor alle doelgroepen worden gepubliceerd.’

Anoniem persoon is eigenaar van wisselkantoor

Maar waarom wil de persoon dan het merknaam bitcoin beschermen? Op die vraag antwoordde hij of zij:

‘Ik ben een bitcoin-verkoper, ik heb een bitcoin wisselkantoor. Het idee is om bitcoin te beschermen, in ieder geval in Spanje. Ik kom op voor het merk en neem de verantwoordelijkheid dat elke nieuwe gebruiker zich 100% veilig kan voelen bij het werken met mij en wil niets te maken hebben met oplichterij die de naam ‘bitcoin’ misbruikt.’

In het patent zijn ook regels beschreven hoe je om moet gaan met hoofdlettergebruik bij bitcoin: ‘In geschreven tekst. verwijst de hoofdletter B naar de code en de kleine letter b naar de crypto.’

Misbruik van merknaam bitcoin bestraffen

Hij of zij gaat verder: ‘Ik bied bescherming met mijn organisatie en nu ook met mijn merk. Iedereen die vanaf nu op nationaal niveau het logo of het woord ‘Bitcoin’ misbruikt, kan een claim van mij verwachten.’

Is de anonieme persoon dan misschien Satoshi? Dat wordt ontkend: ‘Ik ben geen neppe Satoshi. Ik heb alleen het eigenaarschap en het gebruik van het logo en het woord Bitcoin geclaimd. Als iemand deze dingen verkeerd gebruik, zal ik dat tegenwerken.’

Leave a Reply