blog

Waarom verkiezing Joe Biden Bitcoin naar nieuwe hoogtes brengen

By 13 oktober 2020No Comments

Bitcoin laat zich niet kennen, ’s werelds eerste cryptocurrency handelt nog steeds ruim boven 11.000 dollar (9.322 euro). Ondertussen zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen in volle gang. Wat heeft deze verkiezing en de inauguratie van Trump of Biden voor invloed op bitcoin?

Ondersteuning weer terug gewonnen

Voor we daar naar kijken bespreken we eerst de daggrafiek. De oranje lijn op de grafiek is 11.180 dollar (9.489 euro), een belangrijk niveau. In augustus was dit nog een sterke ondersteuning (groene pijlen), maar midden september vond de bitcoin koers precies op deze prijs een weerstand. Op zaterdag 10 oktober knalde bitcoin met overtuiging door de oranje lijn.

Bitcoin handelt nu weer in dezelfde range als in augustus. Een koers van 12.000 dollar (10.186 euro) lijkt nu steeds dichterbij te komen.

Omgekeerde relatie met de dollar

We kunnen ons blind staren op alleen de grafiek van bitcoin, maar dan mis je het totale plaatje. Bitcoin laat namelijk nog steeds een omgekeerde relatie zien met de U.S. Dollar Index (DXY). Dat is een indexcijfer die de sterkte van de dollar weergeeft. Het is een afgewogen gemiddelde van de dollarwaarde uitgedrukt in een mandje valuta’s, onder andere de euro, de Japanse yen en het Britse pond.

Die omgekeerde relatie zie je op de grafiek hieronder. De bitcoin koers is in het blauw afgebeeld, de DXY in het rood. Er zijn twee y-assen, zodat beide lijnen goed te zien zijn. Zo staat een bitcoin stijging van 60 procent ongeveer gelijk aan een DXY-stijging van 8 procent.  

Amerikaanse verkiezingen en bitcoin

Waarom is dit belangrijk? De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn in volle gang, en deze verkiezingen kunnen invloed hebben op de waarde van de dollar. Daarmee indirect ook op de waarde van bitcoin.

Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft volgens de meest recente peilingen de meeste kans om de verkiezingen te winnen. Volgens analisten van Goldman Sachs is het aantreden van Biden als president negatief voor de DXY: “Naar onze mening zal een ‘blue wave’ uitkomst en goed nieuws over een vaccin ervoor zorgen dat de DXY zal zakken naar de dieptepunten van 2018.”

De onderstaande grafiek is afkomstig van Bitcoinist. De kaarsen geven de koers van bitcoin aan, en de groene lijn de ontwikkeling van de DXY. De blauwe lijn geeft het begin van de verkiezingen aan, en de rode lijn de dag van inauguratie. In 2017 daalde de DXY en steeg bitcoin weken na de inauguratie van Trump. Zal de geschiedenis zich herhalen?

Klik op de grafiek om hem te vergroten.

Onze verwachting van bitcoin

Maar dat duurt nog maanden, wat kunnen we de komende dagen van bitcoin verwachten? We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief). Je kijkt hieronder naar de vier uurs-grafiek van bitcoin.

Bullish
Stijgt bitcoin? Dan kan de koers naar 11.730 dollar (9.943 euro), de groene lijn op de grafiek. Gisteren nog vond bitcoin daar nog weerstand, en dit kan opnieuw een harde noot zijn om te kraken.

Bearish
In het begin van de analyse las je dat 11.180 dollar (9.475 euro) een belangrijk niveau is. Wanneer bitcoin daalt, dan kan deze prijs opnieuw een ondersteuning vormen.

Foto headerafbeelding: Gage Skidmore

Leave a Reply