blog

Europese Centrale Bank vraagt input voor digitale euro, komt er een euro CBDC?

By 13 oktober 2020No Comments

Het lijkt er steeds meer op dat de Europese Centrale Bank (ECB) een eigen digitale euro gaat lanceren. De ECB heeft op 12 oktober een publieke enquête gedeeld, iedereen kan zijn of haar mening geven over een digitale euro van de ECB. Met deze input kan de ECB verder met het ontwikkelen van een eigen digitale munt.

Ontwikkelingen gaan razendsnel

Juist door de COVID-19 pandemie gaan de ontwikkelingen rondom digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) razendsnel. Dat zijn niet onze eigen woorden, maar die van de ECB op hun website: ‘Een digitale euro kan helpen om de gevolgen van extreme gebeurtenissen – zoals natuurrampen en pandemieën – te verzachten wanneer traditionele betalingsdiensten mogelijk niet meer functioneren.’

Eerder deze maand kwam de ECB nog in het nieuws omdat de centrale bank het handelsmerk voor een digitale euro had geregistreerd bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Een woordvoerder van de ECB heeft de aanvraag destijds bevestigd aan journalisten van Bloomberg. Nu lijkt het erop dat de ECB daar ook echt naar gaat handelen.

Publieke enquête

De ECB vraagt aan individuele burgers, bedrijven en non-profitorganisaties hoe zij een digitale euro zouden gebruiken. Hieronder zie je een afbeelding van een van de vragen van de enquête.

Bestaat die munt niet al?

Hmm, wat krijg je wanneer je op alle vragen ja invult? Wie weet bestaat er al een digitale munt waarmee je in heel Europa kan betalen. Wat zeg ik, de hele wereld zelfs. Een digitale munt die je op je telefoon kan gebruiken, die ook zonder internet werkt,  die enorm veilig is en waarmee je direct transacties kan afwikkelen. Eigenlijk bestaat die al sinds 2009. We hebben het natuurlijk over bitcoin ????

ECB wil in 2021 pas meer informatie geven

Wat de uitkomst van de enquête ook is, het blijft een langetermijnplan van de ECB. De centrale bank zegt op zijn website pas ‘richting het midden van 2021’ te beslissen over het al dan niet lanceren van een digitale euro.

Leave a Reply