blogExchanges

Waarom prijzen bitcoin en altcoins elkaar op de korte termijn blijven beïnvloeden

By 22 juni 2020No Comments

Bitcoin en altcoins zijn de afgelopen jaren grotendeels met elkaar gecorreleerd. Wanneer er een serieuze koerswijziging van bitcoin plaatsvindt, volgen altcoins bijna altijd het voorbeeld.

Belegger Qiao Wang heeft een theorie uitgewerkt.

Waarom zijn Bitcoin en Alts gecorreleerd?

Volgens de Wang heeft de correlatie tussen bitcoin en alternatieve cryptocurrency’s veel te maken met de opkomst van Tether (USDT). In een gedetailleerde draad op Twitter legde hij uit wat hij hiermee bedoelt.

Hij kijkt terug naar het ‘pre-2017-tijdperk’ toen Poloniex de meest dominante altcoin exchange was. ‘De meeste handelsparen waren op basis van bitcoin. Tuurlijk, er waren enkele altcoins die je ook kon verhandelen tegen USDT op Poloniex, maar het volume was erg laag.’

Met een bitcoin handelspaar wordt bedoeld dat je een bepaalde altcoin alleen kunt krijgen door te ruilen voor bitcoin. Later kwam daar dus USDT bij en nog weer later kon je altcoins verhandelen tegen Ethereum. Maar toen ether eenmaal tot de mogelijkheden behoorde, was deze nog weken negatief gecorreleerd aan bitcoin.

De weg naar stablecoins

Wang denkt dat de structuur van de markt fundamenteel is veranderd, sinds steeds meer mensen altcoins verhandelen tegen USDT. ‘Wanneer een verkoper miljoenen dollars aan BTCUSD dumpt, openen grote handelaren long posities. Ze moeten zich indekken. Er zijn een paar manieren waarop ze dat kunnen doen.’

Volgens hem zijn bitcoins verkopen op andere beurzen het eerste wat ze kunnen doen. Maar ze kunnen ook bitcoin-derivaten verkopen. Ten slotte kunnen ze tegelijkertijd ETHUSD verkopen en ETHBTC kopen.

Hij zegt ook dat marktmakers veel opties hebben en, in theorie, hoeven ze geen ton kapitaal toe te wijzen om ETHUSD te verkopen. Waarom zou ETHUSD dan net zo hard dalen als BTCUSD? Wang legt uit dat dit komt omdat ETHUSD veel minder liquide is dan BTCUSD. Dus zelfs een kleinere trade kan ETHUSD harder laten crashen dan BTCUSD.

Tether streeft XRP voorbij

Het gebruik van de stablecoin USDT groeit hard. Op basis van marktkapitalisatie is USDT XRP voorbijgestreefd.  Volgens CoinMarketCap is het momenteel de op twee na grootste cryptocurrency met een totale marktkapitalisatie van 9,2 miljard dollar.

Tijdens de jarenlange bearmarkt verkochten veel investeerders hun coins voor USDT om hun waarde veilig te stellen. Immers is een USDT altijd 1 dollar waard. Ook is USDT steeds belangrijker geworden door crypto derivatenbeurzen. Heel veel handelsparen op deze beurzen worden uitgedrukt in Tether.

Leave a Reply