blog

Prijs cryptocurrency Compound stijgt binnen week 300%, begin van DeFi adoptie?

By 22 juni 2020No Comments

Een week geleden werd Compound’s DeFi platform succesvol gelanceerd, binnen week groeide de bijbehorende munt COMP met 300 procent van 75 naar 300 dollar. en dat zorgt voor hype en kritiek. Velen noemen dit een bubbel, maar tegelijkertijd stappen er ook veel mensen in.

Compound haalt grote namen in

De munt werd vorige week verdeeld onder de eerste investeerders, en de koers schoot van vrijwel niets tot 325 dollar afgelopen weekend (nu iets gedaald naar 300 USD). Volgens CoinMarketCap is de munt zelfs de top 20 binnengedrongen.

CoinMarketCap rangschikt alle crypto’s op basis van marketkapitalisatie. En COMP is (op dit moment) groter dan altcoin zwaargewichten en oudgedienden NEO, Dash, Ethereum Classic en IOTA. Afgelopen zondag had COMP zijn beste handelsdag tot nu toe, het handelsvolume was gisteren maar liefst 6 miljoen dollar. Hiermee groeide de liquiditeit naar 2 miljard dollar.

Waarom is Compound zo populair?

Maar waarom stappen zoveel investeerders eigenlijk in COMP? Ze beleggen hun geld en crypto’s bij het Compound DeFi platform om te profiteren van de token distributie en de aantrekkelijke rentetarieven. DeFi is een verzamelnaam voor gedecentraliseerde financiële instellingen.

Eind vorige week was het mogelijk om 12% te verdienen voor Tether-stortingen (een tether is 1 dollar waard) en daarbovenop nog wat COMP te krijgen. Vanochtend was BAT de best verdienende asset waarbij je maar liefst 24% rente krijgt als je BAT uitleent. Zelfs bitcoin-hodlers kunnen rente over hun BTC verdienen. Om dit mogelijk te maken worden je gestorte bitcoins omgezet in een synthetische bitcoin token (wrapped BTC is de officiële benaming), de jaarlijkse rente hierop is 18%.

DeFi Pulse houdt de volledige markt in de gaten en volgens deze website is er nu voor meer dan 600 miljoen dollar aan waarde vergrendeld bij Compound. Dat is een wekelijkse stijging van 500%. Ook heeft Compound MakerDAO ingehaald als meest populaire DeFi platform op de markt met een dominantie van 40%. Je ziet daarnaast veel MakerDao investeerders overstappen naar Compound.

Uiteraard geldt dat hoe meer crypto als onderpand wordt gebruikt, des te minder COMP-tokens er nog verdeeld kunnen worden. Op dit moment worden er slechts 2.880 stuks per dag verzonden, eerlijk verdeeld tussen de geldschieters en de leners.

DeFi opmars begint net

De schijnbaar onstuitbare opmars van DeFi wordt steeds sterker. Het relatief nieuwe concept van ‘liquiditeits mining’ begint bekender te worden, en daar heeft het succes van Compound aan bijgedragen. De DeFi markt groeit nu zelfs harder dan de reguliere cryptocurrency markten. Afgelopen weekend bleef de waarde van de totale cryptomarkt zo rond de 265 miljard zweven. De waarde van de DeFi -markten groeide met 17%. Daarbij moet gezegd worden, dat de DeFi-markt nog relatief klein is en dat dit een eenmalige groei is.

Een afkorting die je nog vaker gaat tegenkomen is TVL. Dit staat voor total value locked, ofwel hoeveel waarde hebben mensen vastgezet bij een DeFi-verlener. Op dit moment is dat 1,5 miljard dollar, nog geen week geleden was dat minder dan 1 miljard dollar.

Aan de basis van deze hele industrie staan de smart contracts op de blockchain van Ethereum. Er zijn 3 miljoen smart contracts afgesloten met Ethereum. Dat vertegenwoordigt 2,7% van het totale aanbod aan ethers.

De groei aan de activiteiten op de blockchain van Ethereum is de twee jaar gestaag toegenomen, omdat het de hoeksteen van dit nieuwe financiële landschap is geworden. Netwerkupgrades, zoals schaalbaarheidsverbeteringen en de uitrol van het proof-of-stake protocol  later dit jaar, kunnen de instroom van kapitaal naar Ethereum en het DeFi-ecosysteem in de hand werken.

Doe zelf goed onderzoek

Voordat je nu denkt, ik wil mee doen met COMP, er is een keerzijde. Er is een kans dat er een grote COMP uitverkoop komt, aangezien de meeste investeerders die vorige week op het platform zijn gesprongen er voor de kortetermijnwinsten in zitten. Zodra ze die winst zien, zullen ze beginnen met het verzilveren van hun winst.

Daarnaast vliegt DeFi nog onder de radar van de regelgevers. De ICO-hype van 2017 is door de Amerikaanse SEC kapot gereguleerd, en het is goed mogelijk dat ze uiteindelijk hun pijlers op DeFi richten.

Leave a Reply