blog

Waarom is dat rare bitcoin Magic Internet Money?

By 19 januari 2020No Comments

Bovenstaande Microsoft Paint tekening is een perfect voorbeeld van hoe de vroege community van bitcoin zich gedroeg: raar. Het is een tovenaar in een blauwe mantel met een staf met de slogan “Magic Internet Money”.

De tekening is gemaakt om gebruikers op Reddit te verleiden om meer te weten te komen over bitcoin en lid te worden van het bijbehorende forum. Paul Bars vroeg zich in 2017 af waarom gekozen is voor MS Paint? Was de ontwerper lui of nam hij de zaak niet serieus? Had hij niet beter gebruik kunnen maken van Photoshop, InDesign of Illustrator? Bars in een blogpost op Medium:

‘F *** no! Als je een marketingbureau inhuurt met een team van grafisch ontwerpers en ze opdraagt een advertentie te maken om een subreddit te promoten, zouden de resultaten niet eens in de buurt komen. Je zou waarschijnlijk een overdreven doordacht abstract concept hebben gekregen. Voor minimaal 10.000 dollar. Om vervolgens de volgende 2 maanden jezelf te overtuigen dat de advertentie een succes was.’

De ontvangst was overweldigend goed en droeg bij aan de naamsbekendheid van bitcoin. Op 6 november 2013 werd de afbeelding gedeeld en op dat moment bestond de community uit iets meer dan vijftigduizend abonnees. Bitcoin was minder dan 300 dollar waard. Op dit moment is hetzelfde forum 1,2 miljoen gebruikers sterk. Er waren zelfs bijna 600 opmerkingen over de promotie en de tekening zelf. Het was een voorbeeld van een echte grassroots en community-gedreven marketingcampagne, die op dat moment nog een niche product aan de man probeerden te brengen.

In eerste instantie vroeg een moderator aan alle leden of ze een afbeelding wilden maken ter promotie van het kanaal. Binnen een uur stuurde Redditer Mavensbot bovenstaande tekening op. Later zei hij dat hij welgeteld vijf minuten aan de tekening heeft gewerkt.

De advertentie was succesvol omdat Mavensbot zijn doelgroep begreep. Redditer Amanojack legt dit goed uit:

‘Voor reddit is de MSPaint-advertentie perfect. Het is moeilijk uit te leggen waarom, anders dan te zeggen dat het op alle juiste manieren ontwapenend en charmant is. Het voelt niet als zelfpromotie omdat het plezier in zelfspot uitstraalt, en op reddit is dat enorm belangrijk.’

Overigens kwam de zin ‘Magic Internet Money’ niet van Mavensbot. Deze werd voor het eerst gebruikt in poll in een relatief obscure BitcoinTalk.org-post. Slechts enkele tientallen leden lieten hun stem horen. ‘Magic Internet Money’ won van onder andere ‘In Crypto We Trust’ en “You Asked for Change, We Gave You Coins’.

Bitcoiners omarmden het hoge nerdgehalte van de afbeelding als vorm van zelfspot. Immers werd bitcoin door media en overheden vooral omschreven als nerd money. En zelfs als deze critici zich negatief uitlaten over de toekomst van bitcoin, blijft het netwerk ‘magisch’ werken.

Bitcoin werd gezien als een randverschijnsel, zelfs als een grapje. Maar bitcoin is veranderd van nerd money, naar iets waar alle bedrijven, banken, financiële instellingen en overheden gebruik van willen maken voor hun eigen doeleinden. Denk aan de blockchainhype, eigen cryptocurrency’s zoals Libra en CBDC’s en oplossingen om internationale betalingen te stroomlijnen. Het zal vast allemaal superhandig zijn maar het maakt het allemaal stukken minder leuk.

Houd Bitcoin raar.

Leave a Reply