De laatste jaren is er door overheden en centrale banken enorm veel goud verscheept. De moeite, tijd en omvang van deze operaties om miljarden dollars aan goud veilig te vervoeren, onderstreept één van de belangrijkste voordelen van bitcoin.
Nederland deed er maanden over
De afgelopen 5 jaar zijn er veel landen die op grote schaal goud in kopen en ook weer controle willen hebben over hun eigen goud door het in eigen land te stallen. Nederland is daar een goed voorbeeld van.
Volgens Mining.com heeft de Nederlandse centrale bank eind 2014 goud ter waarde van 5 miljard dollar verplaatst. De reis begon in New York en het goud kwam maanden later pas in Nederland aan.
De Nederlandsche Bank wil dat haar goud anders verdeeld wordt. Eerder was al het Nederlandse goud verdeeld: 11% in Nederland, 51% bij de FED in New York en de rest in Canada en Engeland. Na de verplaatsing ligt eenderde bij de DNB en eenderde bij de FED. Verder ligt 38% van het Nederlands goud in Ottawa en Londen.
Duitsland zelfs jaren
Duitsland had ook een grote goudreserve bij de FED gestald. De Duitse operatie om meer in eigen land te hebben was zo omvangrijk, dat ze al in 2013 begonnen. De laatste 100 ton goud kwam pas in augustus 2017 in Duitsland aan.
Er zijn verschillende redenen waarom centrale banken hun eigen goud weer in eigen beheer willen hebben. DNB omschrijft het als volgt: ‘Goud is namelijk het ultieme appeltje voor de dorst: het vertrouwensanker voor het financiële stelsel. Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.’
Lees: we hebben steeds minder vertrouwen in de door de dollar gedomineerde markt en verschepen daarom goud naar eigen land.
Het is dus niet eenvoudig om goud van de VS naar je eigen land te halen. Zo’n operatie kan jaren duren en omdat het goud veel waarde vertegenwoordigd, moet er ook goed geïnvesteerd worden in de beveiliging. De kosten om goud te versturen zijn dus enorm.
That’s a lot of yellow lead to move around.
Bitcoin is sooooo much easier. https://t.co/BQusuT2j1j
— NVK (@nvk) January 19, 2020
Het voordeel van bitcoin
Het aanbod van bitcoin is eindig en daarom heeft bitcoin een vergelijkbare waardepropositie als goud. Bitcoin wordt dan ook niet voor niets digital gold genoemd. Vooral dat digitale aspect is een groot voordeel ten opzichte van goud. Hierdoor is bitcoin gemakkelijker op te slaan, deelbaar maar bovenal veel beter te versturen. Een van de allerbeste boeken over bitcoin heet dan ook Digital Gold, The Untold Story of Bitcoin.
Op 14 januari jongstleden werd nog voor 1,1 miljard dollar aan bitcoin verstuurd. Binnen tien minuten werd deze transactie door tienduizenden controleurs goedgekeurd. De totale kosten? Net geen halve dollar.
Today someone moved $1,100,000,000+ of value with irrevocable settlement after 10 minutes to anywhere in the world for about $84. There are some thing that can only be done with #Bitcoin.https://t.co/Aq5al5BODV
— Bitcoin (@Bitcoin) January 14, 2020
Vertrouwen in bitcoin neemt toe, uitgedrukt in waarde
Een belangrijk aspect van een zogenaamde store-of-value (oppotmiddel voor waarde), is vertrouwen. Goud loopt mijlenver voor op bitcoin. En met mijlenver bedoelen we duizenden jaren. Er wordt namelijk al millennia lang in goud gehandeld en in al die jaren heeft goud een reputatie opgebouwd van waardevast. Bitcoin kan daar (nog) niet aan tippen aangezien bitcoin pas elf jaar bestaat.
Maar dat bitcoin het vertrouwen van het grote publiek begint te krijgen én al vergeleken wordt met goud, mag als een compliment beschouwd worden. En naarmate dit vertrouwen groeit, zal ook de totale markt meer waard worden.
Eigenlijk zie je dat al, bitcoin was lange tijd minder waard dan een paar dollar, om vervolgens uit te groeien tot een paar honderd dollar. Afgelopen weekend topte de bitcoin koers nog de 9.000 dollar. Die groei in waarde zie je ook terug in onderstaande tabel. Hierin zie je hoeveel één kilo goud in bitcoin waard is. En het zal vast niet als een verrassing komen, maar je krijgt steeds minder bitcoin voor goud.