blog

Waarom Ethereum 2.0 een gamechanger kan worden voor blockchain

By 12 september 2020No Comments

Vitalik Buterin heeft ontzettend hoge ambities voor Ethereum, de belofte is dat het een wereldcomputer kan worden.

Hiermee doelt hij op een computerplatform wat altijd aan staat, boordevol met smart contracts en gedecentraliseerde apps die door miljarden mensen worden gebruikt. Ethereum 1.0 kun je zien als een enorm succesvolle proof of concept. Het is bewezen dat het systeem werkt, duizenden mensen hebben interactie met smart contracts en in deze contracten worden digitale activa ter waarde van miljarden euro’s opgeslagen.

Tijd voor Ethereum 2.0

Het is nu tijd om van dit proof of concept over te gaan naar een systeem dat geschikt is voor massale acceptatie. Ethereum 2.0 (ook bekend als Eth2) is de ambitieuze upgrade die Ethereum schaalbaar maakt. Als het goed wordt uitgevoerd, kan dit weleens het iPhone moment worden van blockchain, het punt waarop een populair platform bruikbaar wordt voor de massa.

Eth2 is hard nodig. Het succes van Ethereum 1.0 heeft ervoor gezorgd dat het platform ontzettend veel gebruikt wordt, maar dat heeft ook een keerzijde. Ethereum in zijn huidige staat is niet gebouwd om de transactievolumes aan te kunnen die het momenteel doormaakt. In de afgelopen maanden is Ethereum overbelast geraakt door het groeiende gebruik van stablecoins en gedecentraliseerde financieringsapplicaties (DeFi).

Te populair

Het gevolg is dat de gasprijzen stijgen (de vergoedingen die worden betaald om transacties te verwerken) om transacties uit te voeren. De stijgende ethereum koers heeft het probleem verergerd, waardoor Ethereum een ​​duur platform is om te gebruiken. Sommige gebruikers betaalden zelfs tot 100 dollar  aan gaskosten voor een enkele transactie. Dat is totaal niet houdbaar op de lange termijn. Eth2 lost deze problemen op door de doorvoer te verhogen, duizenden transacties per seconde mogelijk te maken en de kosten van elke transactie te verlagen. Althans, dat is de belofte.

Dus, wat gaat Eth2 precies veranderen aan Ethereum? Er zijn twee belangrijke upgrades; een nieuw consensusmechanisme genaamd ‘proof of stake’ en een verbetering van de schaalbaarheid die bekend staat als sharding.

Proof of stake

Een consensusmechanisme vormt de kern van een blockchain-netwerk. Dit mechanisme zorgt ervoor dat alle netwerkdeelnemers tot overeenstemming kunnen komen over de huidige staat van het netwerk. Elk knooppunt (node) op het netwerk moet het eens zijn over wie welke activa in welke accounts bezit. Bij Ethereum 1.0 en Bitcoin wordt proof of work als consensusmechanisme gebruikt. Dit is een langzaam proces en vereist een grote hoeveelheid rekenkracht en elektriciteit. Het nieuwe consensusmechanisme in Eth2 is proof of stake, een sneller en energiezuiniger alternatief.

Sharding

De tweede upgrade van Ethereum is sharding. In computertermen kan een systeem verticaal of horizontaal schalen. Bij verticale schaalvergroting worden krachtigere machines gebruikt om de verwerkingssnelheid te verhogen. Het probleem hier is dat het deelnemers raakt die de betere machines niet kunnen betalen, waardoor een kleinere groep gecentraliseerde nodes overblijft. Dit is slecht voor de decentralisatie en zorgt voor meer veiligheidsrisico’s. Bij horizontale schaalvergroting wordt een netwerk opgedeeld in veel verschillende “shards”, die elk hun eigen transacties verwerken. In dit systeem hoeven validators geen dure hardware aan te schaffen en wordt het wellicht mogelijk om zelfs blokken op een smartphone te valideren.

Decentralisatie blijft belangrijkste pijler

Hoewel Eth2 in technisch opzicht radicaal verschilt van Ethereum 1.0, blijft het streven naar decentralisatie. De meeste proof of stake netwerken die nu al worden gebruikt, bieden plaats aan slechts een klein aantal nodes (denk aan een paar honderd).

Deze nodes verifiëren transacties en houden het netwerk draaiende. Maar het hebben van een klein aantal validators maakt een systeem meer gecentraliseerd en dat heeft weer een negatief effect op de netwerkbeveiliging. Het ontwerp van Eth2 vereist minimaal 16.384 nodes. Dit maakt de proof of stake van Ethereum stukken veiliger dan die van concurrenten en betekent dat het netwerk veel gedecentraliseerder is.

Eth2 maakt Ethereum bruikbaar voor de massa, maar komt het op tijd om de Ethereum-gemeenschap bij elkaar te houden? Veel teams die nu op Ethereum bouwen, zeggen dat de huidige snelheid en de huidige kosten een teken zijn dat Ethereum tegen zijn limiet aanloopt. Voor deze teams zijn er drie mogelijkheden.

Wachten op Eth2

De eerste is wachten tot Eth2 is uitgerold. Deze uitrol komt in zeven fasen, en pas in fase 1.5 neemt Eth2 het huidige Ethereum over. Optimistisch gezien duurt dit nog een jaar, maar hoogstwaarschijnlijk duurt dit langer gezien de geschiedenis van Ethereum van vertraagde implementaties.

Beetje van alles

De tweede optie is om verder te werken op een van de schaaloplossingen voor laag 2, zoals OMG of Matic bieden. Veel teams doen dit al. Het is een met één-voet-betreden benadering, met applicaties die nog steeds deel uitmaken van het bredere Ethereum ecosysteem, terwijl ze werken op een plasmachain. Dit zijn transacties die door smart contracts en cryptografie buiten de blockchain gehouden worden en hierdoor sneller en goedkoper zijn. Zo nu en dan worden al deze transacties gebundeld verwerkt op de hoofd blockchain.

Doei Ethereum

De derde optie is om Ethereum te verlaten en een alternatief schaalbaar platform te vinden om vandaag op voort te bouwen. Er zijn verschillende opties, van het bouwen van je eigen blockchain op een platform als Cosmos tot het migreren naar zoiets als Solana. Migraties zijn echter een grote onderneming voor elk team. Bestaande code rechtstreeks naar een nieuw platform overzetten is een uitdaging, wat betekent dat er veel moet worden geleerd en opnieuw moet worden geschreven. Het alternatieve platform kan andere tools, andere standaarden en andere hulpprogramma’s hanteren. Het belangrijkste is dat als je op een alternatief platform werkt, een project de mogelijkheid verliest om te communiceren met bestaande Ethereum-dapps.

Dat is ook de kracht van Ethereum, het netwerkeffect aan verschillende dapps en initiatieven houdt de community bij elkaar.

iPhone van blockchain

Over vijf jaar kan het blockchain landschap er heel anders uit zien. Er komen schaalbare platforms met duizenden applicaties die door miljoenen mensen worden gebruikt. Alleen de beste blockchainplatformen zullen overleven, en dat zal waarschijnlijk een klein groepje zijn. Ethereum heeft door zijn populariteit en door het netwerkeffect een voorsprong op de rest, en het moet gek lopen wil Ethereum niet tot dit kleine groepje behoren.

Maar hoe dominant Ethereum zal zijn, hangt af van de uitrol van Eth2. Vertragingen bij de implementatie of ernstige bugs zullen de deur openen voor concurrenten om marktaandeel af te snoepen. Aan de andere kant kan een soepele Eth2-upgrade het komende jaar de plaats van Ethereum als de ‘wereldcomputer’ bevestigen. En als de tweede versie schaalbaar en snel genoeg is, kan dit wel eens het iPhone-moment van blockchain worden.

Leave a Reply