Stanley Druckenmiller, die het Duquesne Family Office runt, zegt dat de aandelenmarkten nu in een ‘absolute razende manie’ zitten. Hij verwacht dat de markten een enorme kater krijgen en ziet niet in hoe het tij daarna weer zou moeten keren.
FED had geen keuze
Sinds het laagste punt in maart zijn veel aandelenkoersen met meer dan 50% gestegen, niet gek dus dat de markten jubelen. Druckenmiller is het eens met het beleid van de Federal Reserve om de rentetarieven te verlagen en de geldprinter aan te zwengelen, maar vindt dat de marktreactie op die acties te agressief is. Hij vatte dat op CNBC samen:
‘Iedereen houdt van een feestje, maar het is onvermijdelijk dat er na een groot feest een kater komt.’
De nuance in het standpunt van Druckenmiller is dat de Fed zich in maart in een no-win-scenario bevond. Beleggers zouden klagen als de Amerikaanse Centrale Bank aan de zijlijn had gestaan en de vrije markt had toegestaan zichzelf te corrigeren. Anthony Pompliano zegt hierover dat de meeste kapitalisten op Wall Street socialisten worden in tijden van dalende koersen.
Een soortgelijk sentiment merk je soms ook als de bitcoin koers daalt. Dan wordt er opeens gesproken van manipulatie, die geluiden hoor je niet als de koers stijgt.
Waar liggen de kansen nu?
Miljardair Howard Marks deelde wat leek op een evenwichtig en rationeel perspectief in hetzelfde programma:
‘Je komt op een punt waarop alles tegen een eerlijke prijs wordt verkocht in verhouding tot de zeer lage rente, maar het rendementsvooruitzicht is zeer laag. En ik denk dat we daar zijn. Dus waar liggen de kansen vandaag? De kansen liggen in de dingen die uit de gratie zijn.’
Marks bood vervolgens een raamwerk aan voor beleggers voor de huidige marktonzekerheid. Een groep activa is duidelijk succesvol, maar ze zijn relatief duur, dus het is onwaarschijnlijk dat ze in de toekomst grote opbrengsten zullen blijven genereren. Een andere groep activa worstelt, zowel vanuit het oogpunt van de prijs als vanuit het oogpunt van de zakelijke vooruitzichten, maar deze activa hebben waarschijnlijk de beste rendementsvooruitzichten.
De menselijke natuur wordt aangetrokken door de dingen die vandaag werken. Iedereen wil inkopen in tech-aandelen en de verschillende andere activa die de afgelopen maanden hard zijn gestegen. Sommige van deze zullen goed blijven presteren, maar als groep is het moeilijk om vanaf hier nog een enorme groei te verwachten. Aan de andere kant wees Marks erop dat onroerend goed (zowel retail als commercieel) en aandelen in de horeca of entertainment door beleggers in de steek zijn gelaten.
Aankoopprijs bepaalt rendement
Zijn denkproces sluit goed aan bij een van de belangrijkste regels van investeren: het rendement dat je ergens op maakt, wordt bepaald door de prijs waartegen je het koopt. Het maakt niet uit hoe goed een aandeel of crypto is, het zal moeilijk zijn om geld te verdienen als je er te veel voor betaalt. Het maakt ook niet uit hoe slecht een actief is, je kunt altijd geld verdienen als je het tegen de juiste prijs koopt.
Dit is hoe markten worden gevormd. Iedereen speculeert over wat de juiste prijs is in verhouding tot de waarde van een actief, en vormt tegelijkertijd verschillende meningen over de toekomstige waarde. Of je nu belegt in aandelen, obligaties, onroerend goed, edelmetalen, grondstoffen of cryptocurrency.
We zagen dit ook in 2017, toen de hele cryptomarkt op zijn kop stond. Er viel veel geld te verdienen, als je maar de juiste cryptocurrency’s kocht. En dat waren niet de coins waarvan de koersen binnen korte tijd vertienvoudigd waren. Ook dit jaar zien we dat patroon. Veel coins stegen in de eerste paar maanden van het jaar, weer een andere groep coins stegen de eerste paar maanden na de coronacrash en op dit moment lijken de DeFi-munten aan de beurt.
Centrale Bank en Ministerie van Financiën zijn een geworden
Druckenmiller weet ook niet hoe nu verder. Het politieke klimaat zaagt volgens hem aan de stoelpoten van de onafhankelijkheid van de Amerikaanse Centrale Bank, en de markten zijn hier maar al te blij mee:
‘De fusie van de Fed en de Treasury, wat feitelijk gebeurd is tijdens Covid, schept een precedent dat we nooit hebben gezien sinds de Fed onafhankelijk werd. Het creëert duidelijk een enorme, enorme manie in financiële activa.’