blog

Wie heeft de meeste bitcoins?

By 13 september 2020No Comments

Blockchain Center heeft gegevens verzameld om een handig en mooi visueel overzicht te maken van wie de meeste bitcoins heeft. Ze hebben hiervoor verschillende bronnen geraadpleegd. Zo kun je in één oogopslag zien of bijvoorbeeld de schatkist van de Winklevoss-tweeling groter is dan het aantal zombiemunten.

Bekende bronnen

Om dit beeld en de data samen te stellen, heeft de Duitser Holger van Blockchain Center bekende bronnen geraadpleegd. Dit gaat om databronnen, maar ook om nieuwsberichten. Zo leveren Glassnode en Coinmetrics data over de blockchain en 1ml levert data over het lightning network.

Als we Blockchain Center moeten geloven bezit de Winklevoss-tweeling 150.000 bitcoins. Hiermee zitten ze tussen de Bitfinex-hackers, die 120.000 BTC bezitten, en de Mt. Gox-trustees die aanspraak maken op 166.000 bitcoins. Deze data is dan weer gebaseerd op nieuwsberichten, waarin staat dat ze op hun hoogtepunt dit aantal bitcoins hebben. Dat kan dus alweer ingehaald zijn door de actualiteit.

Plus Token en Tim Draper

Vorig jaar schreven wij veel over een piramidespel genaamd Plus Token. Deze oplichters zouden nog 200.000 bitcoins bezitten. Maar hiervan is een groot deel al op de markt gedumpt.

Tim Draper heeft vermoedelijk ‘maar’ 30.000 bitcoins in handen, die hij heeft verworven tijdens een overheidsveiling van munten die in beslag zijn genomen op Silk Road.

Ondode munten

Zombiemunten zijn geen bitcoins die in handen zijn van de ondoden, deze term wordt gebruikt om de 1,5 miljoen munten te duiden waarvan wordt aangenomen dat ze voor altijd verloren zijn. De ongeveer 1,1 miljoen bitcoins die naar verluidt door Satoshi Nakamoto zijn gemined, zijn ook in dit segment opgenomen.

Grayscale’s Bitcoin Trust is het grootste institutionele bitcoin investeringsfonds en heeft momenteel iets meer dan 400.000 bitcoins in beheer. Op het Lightning Network zijn slechts duizend bitcoins vastgezet, terwijl op de blockchain van Ethereum nog eens 80.000 bitcoins zijn vastgezet.

Wat gaat er gebeuren?

Op dit moment zijn er ongeveer 2,5 miljoen bitcoins nog niet gemined. Wie weet wat er de komende eeuw nog gaat gebeuren en wie er op deze lijst verschijnt. Hopelijk geen nieuwe scams.

Bekijk de lijst hier, houd er rekening mee dat dit overzicht geen optelsom is. Dit is een visuele weergave van wie de meeste bitcoins heeft op het hoogste punt. Er is namelijk ook een stukje gereserveerd voor 10.000 bitcoins die ooit zijn betaald voor pizza’s. Maar die horen nu eigenlijk onder het kopje Rest of supply in circulation.

Leave a Reply