blog

Waarom bitcoin met 3.500 euro daalde vandaag

By 15 maart 2021No Comments

Vanochtend daalde bitcoin binnen een paar uur van  50.942 naar 46.451 euro. Waar komt deze plotselinge daling vandaan? Vooropgesteld, je kunt nooit voor de volle honderd procent een causaal verband leggen tussen fundamenteel nieuws en de koers, maar menselijk als we zijn, gaan we toch op zoek naar een verklaring.

Bron: BTC Direct

Bitcoin dump op Gemini

Vlak voordat de daling plaatsvond, wees het on-chain data-analyseplatform CryptoQuant op grote bitcoin stortingen op Gemini. Dit is een Amerikaanse cryptobeurs uit de VS waar veel whales traden.

Ki Young Ju, de CEO van CryptoQuant, zegt dat het klopt dat er 18 duizend bitcoins zijn gestort op Gemini. Hij waarschuwt traders dat ze moeten oppassen met hun long-posities (en dat hebben ze geweten, daarover straks meer). Het is algemeen bekend dat traders hun bitcoins alleen naar beurzen verplaatsen om ze te verkopen. Met grote aantallen kan hierdoor de koers dalen. En dit wil je voor zijn, door net iets eerder je coins te verkopen.

Interne verschuiving

Met zijn analyse staat hij lijnrecht tegenover Willy Woo, Glassnode en Gemini zelf. Zij zeggen dat die 18 duizend bitcoins geen storting is, maar gevalletje broekzakje vestzakje. De bitcoins zijn intern verschoven.

Hoe dan ook, het kwaad is al geschied en FUD verspreidt sneller dan een virus. Door het nieuws dat er ogenschijnlijk gedumpt gaat worden op Gemini, daalde de bitcoin koers. Niet alleen op Gemini, maar alle beurzen lieten dalende koersen zien. Het gevolg hiervan is dat er veel longposities zijn geliquideerd.

Liquidaties alom

In de afgelopen 24 uur werd volgens tracker Bybt.com ongeveer 1,15 miljard dollar aan openstaande rente geliquideerd door crypto-beurzen. Dat betekent dat zij de overbelaste posities van handelaren hebben geliquideerd.

Bron: ByBt

Handelaren maken te veel gebruik van marge, in de veronderstelling dat de prijs van bitcoin zou stijgen en dat ze er meer van zouden profiteren. Maar wanneer de prijs van bitcoin onder de liquidatieprijs van hun posities daalt, dwingen beurzen hun posities te liquideren of te sluiten omdat handelaren niet kunnen voldoen aan de margevereisten van hun hefboomposities.

Meer dan 190.000 handelaren werden in de afgelopen 24 uur geliquideerd en de grootste enkele liquidatie vond plaats op Huobi voor bitcoin, met een waarde van ongeveer 19 miljoen dollar.

Als we naar de hele markt kijken, dan zien we dat Binance het grootste aandeel heeft met 435 miljoen aan liquidaties, gevolgd door Bybit met 328 miljoen en Huobi met ongeveer 192 miljoen dollar. De meeste liquidaties vonden plaats op bitcoinpostities, gevolgd door Ethereum en Polkadot.

Leave a Reply