blog

Voorspelt de Dow Jones Index een nieuwe bull run voor bitcoin?

By 21 januari 2020No Comments

Afgelopen zondag brak de bitcoin koers met overtuiging door de 9.000 dollar (8.100 euro). De Vegeta memes vloeiden rijkelijk, it’s over 9.000! Maar dat duurde niet lang, de koers daalde met ruim zes procent in slechts één uur en vindt nu ondersteuning op 8.600 dollar (7.800 euro).

Wat kunnen we de komende week van de bitcoin koers verwachten? En wat zegt de koers van de Dow Jones Index over de bitcoin koers?


Momentum zwakte af, vandaar koersdaling

Een van de oorzaken van de daling is het afzwakkende momentum. Dat kan je goed zien aan de Relative Strength Index (RSI). Op de afbeelding hieronder zie je boven de bitcoin koers en onder de RSI.

Er was afgelopen dagen sprake van divergentie. Dat houdt in dat de koers hogere toppen maakt, terwijl de RSI juist lagere toppen maakt. Meestal is dat een voorbode voor een daling. En zo kwam het ook uit, zondag daalde de koers flink.

De RSI is een indexcijfer die het momentum van de koers weergeeft. Meer weten over de RSI? Dat kan hier.

Te grote weerstand

9.000 dollar (8.100 euro) bleek toch een te grote horde voor bitcoin. Daar komt bij dat bitcoin weerstand heeft gevonden op de 200-dagen Moving Average lijn. Dat is de groene lijn die door de bitcoin grafiek hieronder loopt.

Deze lijn is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen tweehonderd dagen. Analisten gebruiken deze lijn vaak om een trend op lange termijn te ontdekken. Bevindt de koers zich boven de 200-dagen MA? Dan is er sprake van een bull market, een periode waarin de waarde structureel stijgt.

Nu de koers weerstand vindt is het even spannend. Blijft bitcoin de stijgende trend volhouden, of zakt de koers verder weg?

Gaten moeten gevuld worden

Op korte termijn kan de koers stijgen. Dat komt omdat er een nieuwe bitcoin futures gap is ontstaan. Deze ligt hoger dan de huidige bitcoin koers, namelijk tussen 8.740 dollar en 8.960 dollar. Om het gat te vullen moet de koers dus met minstens 120 dollar stijgen.

Hoe werkt dat? In een eerder artikel schreven we over ‘gaten’ in de koers bij bitcoin futures, ofwel gaps. Bitcoin futures kan je alleen verhandelen tijdens de openingstijden van beurzen. Alleen op die momenten heeft bitcoin daar een koers. Dat in tegenstelling tot de werkelijke bitcoin markt, die is altijd open.

Zo kan het voorkomen dat de openkoers op een bitcoin futures beurs een stuk hoger of lager is dan de slotkoers. Er ontstaat dan een ‘gat’ in de koers.

De theorie is dat investeerders deze gaten willen vullen. Ze kopen of verkopen bitcoin totdat de koers beweegt in de zone waar het gat is ontstaan. In dit geval ligt dat gat tussen 8.740 dollar en 8.960 dollar. Het is goed mogelijk dat bitcoin daar in de komende dagen naartoe beweegt.

Voorspelt de Amerikaanse aandelenbeurs de bitcoin koers?

Daarnaast is ons nog iets opgevallen. Analist Adger Jooren van BTC Direct vergelijkt de koers van bitcoin met die van de Dow Jones Index (DJI), de oudste en grootste aandelenindex van de Verenigde Staten.

Kijk je naar beide koersen, dan zie je een patroon. Elke keer bereikt de DJI meerdere toppen. Eerst vindt de koers weerstand onder een trendlijn, maar daarna schiet de DJI door de lijn. En precies wanneer dat gebeurt, begint een nieuwe bull run van bitcoin.

Beide grafieken zie je hieronder, bitcoin in het oranje en de Dow Jones Index in het groen. In 2013 steeg de bitcoin koers in totaal met ruim 8.000 procent nadat de DJI was uitgebroken. In 2016 ging het om een toename van 2.500 procent. Wie weet staan we opnieuw aan de vooravond van een nieuwe bull run.

Wat is onze verwachting voor de komende dagen?

Oke die bull run is misschien meer voor de lange termijn, daar kan je de komende dagen niet veel mee. Wat gaat de bitcoin koers de komende dagen doen? Zoals altijd beschrijven we twee scenario’s, positief (bullish) en negatief (bearish).

Bullish
In het gunstige geval stijgt de koers om het gat tussen 8.740 dollar en 8.960 dollar te vullen. De volgende weerstand is de 200-dagen Moving Average, die bevindt zich nu ongeveer op 9.000 dollar. Is die weerstand ook overwonnen? Dan kan de koers stijgen tot 9.400 dollar, de horizontale oranje lijn op de grafiek.

Bearish
Wat als bitcoin zijn waarde niet weet te behouden? Dan ligt de volgende grote ondersteuning op 8.300 dollar.

Leave a Reply