blogExchanges

Voormalige directeur van bitcoin derivatenplatform BitMEX opgepakt

By 8 april 2021No Comments

De voormalige CEO van cryptoplatform BitMEX Arthur Hayes, gaf zich dinsdag over aan de Amerikaanse autoriteiten in Hawaï. Zes maanden geleden werden voor het eerst aanklachten ingediend tegen hem en drie voormalige collega’s.

Ongegronde beschuldigingen

In een verklaring omschrijven de advocaten van Hayes hem als ‘een selfmade ondernemer die ten onrechte is beschuldigd van misdaden die hij niet heeft begaan’, en voegde eraan toe:

‘Dhr. Hayes is vrijwillig voor de rechtbank verschenen en kijkt ernaar uit om deze ongegronde beschuldigingen te bestrijden.’

Borgsom van 10 miljoen dollar

Hayes hoeft niet in de cel te verblijven, hij is in afwachting van het proces vrijgelaten, daarvoor betaalde hij een borgsom van 10 miljoen dollar. De advocaten van Hayes stelden vorige maand in Hawaï zijn overgave voor. Discussies draaiden rond de mogelijke vrijlating van Hayes onder voorbehoud van de borgtocht van 10 miljoen dollar, en het behoud van een paspoort voor reizen tussen Singapore en de Verenigde Staten. Hayes woont namelijk in Singapore.

Sinds de eerste aanklacht in oktober 2020, zijn advocaten van Hayes in gesprek met de Amerikaanse aanklager.

Wat is de aanklacht ook al weer?

De regering beschuldigt Hayes, BitMEX mede-eigenaars Ben Delo en Greg Dwyer, en voormalig BitMEX Chief Technology Officer Samuel Reed van het overtreden van de Bank Secrecy Act. Dit komt neer op het niet handhaven van goede antiwitwasmaatregelen en het niet voorkomen dat Amerikanen gebruik konden maken van BitMEX. Dat is Amerikanen verboden, want het bedrijf is niet geregistreerd bij de Commodity Futures Trading Commission.

Reed werd in oktober gearresteerd, terwijl Delo zich vorige maand vrijwillig overgaf aan de autoriteiten in New York, beiden zeggen onschuldig te zijn en zijn op borgtocht vrijgelaten. Dwyer blijft op vrije voeten, maar zijn advocaten stellen dat ze de Amerikaanse regering op de hoogte hebben gesteld van de verblijfplaats van Dwyer en de intentie hebben om de aanklachten tegen hem aan te vechten.

Leave a Reply