blog

NFT’s op Bitcoin zijn mogelijk door Stacks (STX)

By 8 april 2021No Comments

Non-fungible tokens (NFTs) zijn de nieuwe hype in cryptoland. Digitale Pokémonkaarten verzamelen, het eigendom van je nieuwe luxe horloge bewijzen en unieke digitale kunst kopen, het is een greep uit de enorme bak van mogelijkheden die deze technologie biedt.

In eerste instantie ontwikkelde het landschap voor NFTs zich vooral op Ethereum, maar nu komen ook de mogelijkheden op bitcoin tevoorschijn. Stacks is bijvoorbeeld een platform dat het mogelijk maakt om smart contracts, decentrale applicaties en tokens op bitcoin te lanceren. Het Stacks-protocol maakt gebruik van de infrastructuur van Bitcoin voor de beveiliging en het sterke netwerk dat achter de digitale munt zit.

Tot voor kort waren smart contracts vooral het domein van Ethereum en de andere zogenaamde blockchain 2.0 platforms. Maar Stacks moet daar verandering in brengen en onder andere ook de uitgifte van NFTs op bitcoin mogelijk maken.

Hoe maakt Stacks de verbinding met Bitcoin?

Bitcoin is nog altijd verreweg de grootste cryptocurrency die er is en ligt qua infrastructuur mijlenver voor op de rest. Natuurlijk is het dan groot nieuws als er een platform is dat het mogelijk maakt om NFTs op bitcoin uit te geven. Stacks zorgt er op ingenieuze wijze voor dat de transacties en tokens op het platform verbonden zijn aan Bitcoin en profiteren van de beveiliging van het netwerk.

Zoals je hieronder ziet, is Bitcoin verreweg de grootste cryptocurrency.

Stacks is een zogenaamde derde generatie blockchain met smart contract mogelijkheden. In eerste instantie worden de NFTs uitgegeven op het platform van Stacks zelf en via het consensus mechanisme verbonden aan Bitcoin. Dit doen ze door duizenden Stacks transacties in bulk te verwerken tot een unieke hash die ze op de bitcoin blockchain publiceren.

In essentie gaat het dus om een soort tweede laag op de Bitcoin blockchain die de transacties via een hash verankerd op Bitcoin. Via een smart contract op Stacks komt jouw NFT tot leven en zodra de hash in een Bitcoin blok is opgenomen ligt het bestaan voor altijd vast in de geschiedenis van Bitcoin. Dit kon in principe altijd al, maar Stacks maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Daarnaast biedt Stacks een eigen coin genaamd STX.

Niet iedereen even enthousiast over NFTs

Er wordt momenteel grof geld betaald voor NFTs, maar niet iedereen gaat mee in de hype rondom dit nieuwe soort tokens. Met name de echte bitcoin maximalisten zien het als de volgende hype die veel onwetende beleggers geld gaat kosten en de aandacht afleidt van de financiële revolutie die bitcoin is. In 2017 had je de enorme hype rondom ICO’s, in 2018 waren het de smart contracts, in 2019 had iedereen het over stablecoins, in 2020 was het DeFi en in 2021 zijn het de NFTs.

De meeste bitcoin maximalisten geven uiteindelijk wel toe dat er enige waarde aan een NFT kan hangen, maar begrijpen de grote interesse niet. Waarom zou je enthousiast worden van een token die het eigendom op een digitale afbeelding vertegenwoordigt als je via bitcoin ook kunt investeren in het geld van de toekomst.

Maar iedereen moet zelf weten waar ze hun geld aan uitgeven. Waarde is subjectief en blijkbaar is er op dit moment een grote groep mensen die waarde hecht aan het kopen van unieke digitale tokens van kunstwerken, luxeproducten en andere verzamelstukken.

Leave a Reply