blogExchanges

Concurrentie dwingt Grayscale om populair bitcoin-fonds in ETF te veranderen

By 8 april 2021No Comments

Het Amerikaanse Grayscale heeft met zijn Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) meer dan 600.000 bitcoin in bezit en is daarmee verreweg het grootste bitcoin-fonds. Vanwege het ontbreken van concurrentie kon Grayscale lange tijd wegkomen met relatief hoge managementkosten die het doorberekent aan investeerders. Met onder andere de komst van enkele bitcoin ETF’s in Canada neemt het aantal goedkopere concurrenten toe.

Om de leiderspositie vast te houden moet Grayscale actie ondernemen en inmiddels is de ambitie uitgesproken om GBTC in een ETF om te zetten. “We doen er alles aan om GBTC in een ETF om te zetten. De timing zal afhankelijk zijn van het juridische klimaat waar we in zitten,” aldus het bedrijf in een verklaring.

Licht aan einde van tunnel voor gefrustreerde investeerders

Als Grayscale erin slaagt om GTBC in een bitcoin ETF te veranderen, dan gaan de managementkosten direct omlaag en wordt het makkelijker om geld in- en uit het fonds te bewegen. In de verklaring haalt Grayscale aan dat het altijd de intentie is geweest om van GBTC een ETF te maken en dat die ambitie voor alle Grayscale producten geldt.

Dit is goed nieuws voor veel investeerders die al een maand met lede ogen moeten toezien hoe het fonds momenteel met korting op de beurs handelt. Wat betekent dat de koers van de aandelen van GBTC momenteel lager ligt dan de waarde van alle bitcoin die het fonds in beheer heeft. Op het moment van schrijven ligt de waarde van een aandeel GBTC op 40,65 euro terwijl de bitcoin holdings per aandeel op 45,91 euro ligt.

De voornaamste reden waarom de markt GBTC momenteel lager waardeert dan de daadwerkelijke bezittingen van het fonds zijn de managementkosten. Die liggen op ongeveer 2% per jaar en dat zorgt ervoor dat investeerders minder willen betalen voor de bitcoin van Grayscale. Op zich niet vreemd, want bitcoin is van nature een investering die weinig managementkosten met zich meebrengt. Behalve het betalen van transactiekosten en een bescheiden initiële investering om je bitcoin veilig te bewaren, komt er verder weinig bij kijken.

Race om een ETF begonnen in Amerika

Het voornaamste probleem met bitcoin ETFs in de Verenigde Staten is dat de financiële toezichthouder tot nu toe alle aanvragen heeft afgewezen. Met name omdat bitcoin volgens de Securities and Excahnge Commission (SEC) kwetsbaar is voor manipulatie en de infrastructuur rondom bitcoin nog niet klaar was voor de lancering van een ETF.

Grayscale had in 2016 al eens een aanvraag voor een bitcoin ETF ingediend bij de SEC, maar kwam destijds zelf tot de conclusie dat het beter was om die in te trekken. “Uiteindelijk hebben we de aanvraag ingetrokken omdat we de overtuiging hadden dat het juridische raamwerk voor digitale assets nog niet ver genoeg was voor de lancering van een ETF,” aldus Grayscale in de eerder aangehaalde verklaring.

De succesvolle lancering van meerdere ETFs in Canada heeft ook het enthousiasme in Amerika weer aangewakkerd om een nieuwe poging te wagen. Met een nieuwe SEC-voorzitter en de toenemende concurrentie vanuit het buitenland wordt de druk op de Amerikanen steeds groter. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de eerste bitcoin ETF van Amerikaanse bodem wordt goedgekeurd en dan kan het snel gaan. De Amerikaanse markt is namelijk 20x groter dan de Canadese en in iets meer dan een maand tijd verzamelde de eerste Canadese bitcoin ETF meer dan 16.000 bitcoin.

Leave a Reply