blog

Volgens het boekje zakt bitcoin naar 9.000 dollar, maar klopt dat wel?

By 31 augustus 2020No Comments

Volgens verschillende analisten wordt het nu tijd om op bitcoin te letten. De grafiek lijkt nu akelig veel op de distributie-fase die Richard Wyckoff beschreef, een autoriteit op het gebied van koersanalyses. Komt het scenario uit zoals hij het beschreef? Dan kan bitcoin in de komende dagen terugzakken naar 9.000 dollar (7.563 euro). Check in deze analyse waarom dat (niet) gaat gebeuren.

Bitcoin moet gaan dalen, volgens het boekje

Hieronder zie je de distributie-fase van Wyckoff toegepast op de bitcoingrafiek. Volgens verschillende analisten betekent dit dat de bitcoin koers moet gaan zakken naar ongeveer 9.000 dollar (7.563 euro). Dat is de prijs voorafgaand aan de grote stijging van eind juli tot en met begin augustus.

Even een stapje terug, want hoe moet je deze grafiek aflezen? Daarvoor is het handig om wat meer te weten over de prijs-cycli van Wyckoff.

Wat is Wyckoff?

Wyckoff is al in 1934 overleden, maar zijn theorieën worden nog altijd gebruikt om de koersen van aandelen en andere activa te analyseren. Een van zijn ideeën is dat koersen altijd bewegen in cycli. De distributiefase van de cyclus is voor bitcoin nu relevant, dat is de fase na een snelle prijsstijging (markup).

Tijdens de distributiefase proberen investeerders hun bitcoin tegen een zo gunstig mogelijke prijs te verkopen. De koers gaat een tijdje zijwaarts, en zakt daarna weer naar het oude niveau. Dit wordt de markdown genoemd.

Hieronder zie je de distributie-fase van Wyckoff uitgewerkt. Distributie is op zijn beurt weer onderverdeeld in vijf andere fases: A, B, C, D en E. Wat houden deze fases in?

Fase A: Stijging
Eerst stijgt de prijs hard (PSY), tot een hoogtepunt (BC = buying climax). Een automatische reactie (AR) is dat de koers daarna hard daalt. Hierbij wordt voor het eerst een ondersteuning gevormd.

Fase B: Tussen ondersteuning en weerstand
In de ST (secondary test) wordt de balans tussen vraag en aanbod opnieuw gezocht, de prijs stijgt tot aan een weerstand. SOW staat voor sign of weakness, de prijs daalt tot onder de eerste ondersteuning.

Daarna komt er een upthrust (UT), de koers schiet voor het eerst tot boven de weerstand. In het geval van bitcoin was dat 12.000 dollar (10.090 euro). Daarna beweegt de koers tussen ondersteuning en weerstand in.

Fase C: Even eruit, maar toch niet
Bij een UTAD (upthrust after distribution) beweegt de koers boven de hoogste weerstand, om daarna weer terug te gaan naar de ruimte tussen ondersteuning en weerstand. Zo’n beweging noem je ook wel een fake-out, het lijkt alsof de koers uitbreekt maar dat gebeurt niet.

Fase D: Laatste keer tussen ondersteuning en weerstand
In de LPSY (last point of supply) beweegt de koers voor de laatste keer tussen ondersteuning en weerstand, om daarna onder het laatste steunpunt te zakken.

Fase E: Daling (markdown)
In fase E maakt de koers een vrije val naar beneden, terug naar het niveau van voor de grote stijging (fase A). Bij bitcoin betekent dat een daling naar 9.000 dollar (7.563 euro).

Vergelijk deze fases nu nogmaals met de koers van bitcoin van de afgelopen maanden, en de bewegingen van bitcoin lijken verdacht veel op de distributie-fase van Wyckoff. Maar zal bitcoin fase D en E ook afmaken?

Het hoeft niet altijd zo te lopen

Voordat je gelijk al je bitcoin verkoopt, het hoeft niet altijd volgens het boekje te lopen. Tussen mei en juli leek de bitcoin koers ook de distributie-fase van Wyckoff te volgen. Maar na ‘fase D’ gebeurde er iets bijzonders. De koers schoot omhoog en brak uit de bovenste weerstand. Dat was de opmars voor een toename richting 12.000 dollar (10.090 euro). Dat kan deze keer ook zomaar gebeuren.

Wat gaat bitcoin nu doen?

Terug naar de koers van begin augustus tot en met nu. De prijs beweegt nog steeds tussen de rode en de groene lijnen. Wat kan er nu gaan gebeuren?

Bullish
Een uitbraak boven de weerstand geeft al meer duidelijkheid. In dat geval is de distributie-fase van Wyckoff ongeldig, net als bij de grafiek hierboven. De koers gaat dan op weg naar nieuwe hoogtes.

Bearish
Maar zakt de koers onder de onderste groene lijn? Dan kan het zomaar hard gaan, bitcoin kan dan fase E afmaken en dalen naar 9.000 dollar (7.563 euro).

We blijven het voor je in de gaten houden!

Leave a Reply