blog

Bitcoin short posities worden massaal gesloten door het grote geld, stijging verwacht

By 31 augustus 2020No Comments

Vorige week meldde cryptodata tracker Unfolded dat institutionele handelaren op CME het grootste aantal shortposities ooit hebben geopend. Bij elkaar opgeteld hadden deze gokkers op het platform 3.119 bitcoin short contracten open staan.

Maar die somberheid begint plaats te maken voor optimisme.

Shorts worden gesloten

Op 30 augustus deelde Unfolded opnieuw gegevens van de CME. Institutionele partijen hebben zojuist 2.000 contracten aan shortposities gesloten, dat blijkt uit het Commitment of Traders Report van de CME. Deze wordt elke week gepubliceerd.

Het bijzondere is dat instituties hun shortposities hebben gesloten, terwijl consumenten juist veelal longposities op hun bitcoin futurecontracten stopzetten.

De laatste keer dat instellingen zoveel van hun bitcoin shorts sloten, was tijdens de beweging naar boven vanaf het dieptepunt in maart. Toen klapte de bitcoin koers door het coronavirus in elkaar. Dat was een goed moment om te profiteren en je shortpositie uit te laten betalen. Het was vrij aannemelijk dat de koers vanaf dat punt weer zou stijgen. Uiteraard is dit geen garantie dat dezelfde trend zich nu weer zal afspelen.

Hoewel dit de grootste verschuiving op CME ooit is, is context belangrijk. Bitcoin contracten op CME bestaan pas sinds 2017 dus er is niet veel historische data beschikbaar.

Waarom worden shorts gesloten

Het is niet duidelijk waarom deze verschuiving plaatsvindt, maar volgens analisten zijn er trends die gunstig uitpakken voor bitcoin. Mike McGlone, een senior commodity-analist bij Bloomberg Intelligence, schreef over de vooruitzichten van bitcoin:

‘De prijs van Bitcoin per ounce goud bleef de afgelopen jaren tussen de 3-9x steken en tilt de crypto naar een hervatting van een koersstijging, als de geschiedenis van de volatiliteit ons iets vertelt. De cross rate van 19 augustus van 6x is hetzelfde als in 2017, maar de volatiliteit van Bitcoins is gedaald ten opzichte van goud.’

Nog een macroreden waarom bitcoin in trek is, Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank zei vorige week indirect dat de inflatie zou kunnen stijgen tot boven de 2%.

Leave a Reply