blog

DeFi op Bitcoin? Via Chainlink kan dat binnenkort

By 31 augustus 2020No Comments

Eigenlijk hoor je vrijwel elke dag wel iets over een nieuwe samenwerking tussen Chainlink en een andere munt. De volgende in het rijtje zou je misschien niet snel verwachten, het is namelijk Bitcoin. Binnnekort kan RSK, een sidechain van Bitcoin, samenwerken met de oracles van Chainlink. Wat betekent dit voor Bitcoin?

RSK, smart contracts op Bitcoin

Dit vergt eerst wat uitleg over RSK, oftewel Rootstock. RSK is een platform voor smart contracts bovenop het protocol van bitcoin. Smart contracts zijn contracten die een transactie automatisch uitvoeren wanneer er aan een bepaalde voorwaarde is voldaan. Waar moet je dan aan denken?

Stel, je hebt een autoverzekering afgesloten. Een smart contract kan je dan bijvoorbeeld jaarlijks een beloning uitkeren wanneer je geen schade hebt gereden. Er hoeft geen mens aan te pas komen om deze transactie te controleren, het staat immers vastgelegd in het smart contract.

Transactieblokken op RSK worden elke 30 seconden gevonden op een eigen keten, waardoor een snelle afwikkeling van smart contracts mogelijk is. Dat kan handig zijn voor verschillende toepassingen.

De bekendste toepassing van de afgelopen maanden is DeFi, ofwel de decentrale financieringssector. Denk bijvoorbeeld aan het lenen en uitlenen van geld, maar dan zonder tussenkomst van een centrale partij zoals een bank.

Chainlink kan Bitcoin helpen

DeFi wordt nu namelijk vooral toegepast op de blockchain van Ethereum, maar via RSK zouden deze diensten ook op Bitcoin mogelijk kunnen zijn. Eén ding is dan wel belangrijk: want hoe laad je informatie in op een veilige en decentrale manier? Dat is waar Chainlink bij komt kijken.

Chainlink beschikt over een netwerk van decentrale oracles. Een netwerk van verschillende oracles controleert de informatie die in een smart contract binnenkomt, en zo wordt een single point of failure voorkomen. Op die manier kan je veilig en decentraal informatie in een smart contract krijgen.

Hoe werkt de integratie van Chainlink op Bitcoin?

Hier zie je hoe de integratie van Chainlink op RSK eruit ziet. De data van Chainlink wordt naar RSK gebracht door RIF Gateways, een framework om ontwikkelaars toegang te geven tot een breed scala aan data uit andere blockchains. Dit framework verbindt Chainlink nodes en stuurt data door naar de nodes op de blockchain van RSK.

Julian Rodriguez is hoofd bij RIF Gateways, hij vertelt dat ontwikkelaars met deze integratie “kunnen profiteren van een smart contractnetwerk dat is verankerd aan de sterkste Proof of Work blockchain,” verwijzend naar de blockchain van bitcoin.

Leave a Reply