blogExchanges

Hoger handelsvolume op decentrale cryptobeurs Uniswap dan op Coinbase Pro

By 1 september 2020No Comments

De DeFi-markt beweegt zich in een stroomversnelling, en afgelopen zondag werd er opnieuw een record gevestigd. Uniswap, de meestgebruikte decentrale exchange (DEX), behaalde op 30 augustus een hoger handelsvolume dan Coinbase Pro. Dat is opvallend, want Coinbase Pro is de op twee na grootste centrale cryptobeurs van de wereld wat betreft handelsvolume. Alleen Huobi en Binance halen een hoger cijfer.

426 miljoen dollar verhandeld op Uniswap

Volgens de data van Uniswap zelf werd er op de DEX op die dag voor 426 miljoen dollar verhandeld. Dat is stukken hoger dan het handelsvolume van Coinbase Pro afgelopen zondag, 348 miljoen dollar.

Hayden Adams is de bedenker van het Uniswap-protocol. Hij kan zijn ogen bijna niet geloven.

DeFi haalt record na record

De decentrale financieringssector (DeFi) blijft maar groeien. Dat zie je onder andere aan de waarde van alle tokens die worden opgeslagen in DeFi-protocollen. Vorige week vrijdag was er nog voor 7 miljard dollar vastgezet, nu kunnen we daar ruim 800 miljoen bij optellen.

Uniswap profiteert van deze groei. DeFi-tokens schieten als paddenstoelen uit de grond, en deze worden vaak als eerste toegevoegd op Uniswap. Dat komt omdat Uniswap geen goedkeuring van een centrale partij vereist.

Vaak worden de coins pas op exchanges als Binance toegevoegd nadat deze flink zijn gestegen in populariteit. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de YFI-token. Die was voor het eerst op Uniswap verhandelbaar, en pas daarna te krijgen op Binance. Inmiddels is YFI bijna 36.000 dollar waard. Dat heeft overigens ook te maken met het lage aantal munten wat in omloop is.

Steeds drukker op Ethereum blockchain

DeFi-toepassingen zoals Uniswap maken vaak gebruik van de blockchain van Ethereum. De toename van populariteit zie je dan ook terug in de stijging van het aantal transacties per dag op de Ethereum blockchain. In januari dit jaar verwerkte de Ethereum blockchain nog 435.000 transacties per dag. Acht maanden later verwerkt het netwerk meer dan een miljoen transacties per dag! Daarmee komt Ethereum dicht in de buurt van het record op 4 januari 2018, toen werden er 1,3 miljoen transacties per dag genoteerd.

Leave a Reply