In navolging van zeven andere grote bedrijven, breekt ook het Britse telecombedrijf Vodafone met de Libra Association. Laatstgenoemde stichting moet het kloppend hart van Facebook’s libra-munt vormen.
Het belang van de leden
Op 18 juni 2019 introduceerde Facebook Libra. Dit project zou de hele wereld veranderen en iedereen toegang geven tot digitale betaalmogelijkheden. Om de ontwikkeling en het beleid van de bijbehorende stablecoin libra de juiste kant op te sturen, werd de Libra Association opgericht. Een onafhankelijke non-profit ledenorganisatie met een hoofdkantoor in de Zwitserse stad Genève. Er zouden 28 ‘oprichters’ bij betrokken zijn. De oprichters zouden de diversiteit van de hele wereld moeten weerspiegelen.
Geen vliegende start
Maar niet eens zo heel veel later keerden de eerste bedrijven Libra de rug toe. Op 4 oktober kondigde PayPal aan dat ze (voorlopig) niks met Libra van doen hebben.
Vier dagen later schreven twee Amerikaanse senatoren, Brian Schatz en Sherrod Brown, brieven aan de CEO’s van Visa, Mastercard en Stripe om hun zorgen te delen over Libra en de Libra Association. De strekking van de brieven is dat veel belangrijke vragen over de risico’s van het project onbeantwoord blijven. Ze legden de verantwoordelijkheid dan ook deels in handen van de aangeschreven bedrijven. Hoe kunnen Visa, Mastercard en Stripe ervoor zorgen dat de risico’s van Libra beheersbaar blijven? De politici vonden namelijk dat Facebook het Amerikaanse Congres en de financiële toezichthouders nog niet had overtuigd dat ze deze risico’s serieus nemen.
De brieven maakten kennelijk indruk want op 11 oktober stond in de Financial Times dat nog vijf organisaties zich terugtrokken uit de Libra Association: Visa, Mastercard, eBay, Stripe en Mercado Pago. Drie dagen later werd bekend dat ook Booking Holdings (van booking.com) de zevende ‘founder’ was die de Libra Association verliet.
Afrikaanse M-Pesa krijg voorrang
Er kan nog een grote partij worden toegevoegd aan dit rijtje. Vodafone en de Libra Association hebben laten weten voorlopig niet meer samen te werken. Vodafone wil het geld wat eigenlijk gereserveerd was voor Libra, gebruiken om M-Pesa verder te ontwikkelen. M-Pesa is een mobiele geldservice die in Kenia ongekend populair is geworden door Vodafone’s dochteronderneming Safaricom. Vergelijk het met een mobiele app waar je overal mee kan betalen en waar je contant geld op vrijwel elke hoek van de straat kan omzetten naar digitaal geld. Perfect voor bijvoorbeeld de verkopers van streetfood.
Vodafone wil meer inspanningen verrichten om het succes van M-Pesa te exporteren naar andere Afrikaanse landen. Op dit moment is M-Pesa onder andere al te gebruiken in delen van Somalië, Tanzania en Uganda, allemaal buurlanden van Kenia.
Vodafone: ‘We hebben vanaf het begin gezegd dat het de wens van Vodafone is om een echte bijdrage te leveren aan de uitbreiding van de financiële inclusie. We blijven ons volledig inzetten. We zullen de ontwikkeling van de Libra Association blijven volgen en de mogelijkheid van toekomstige samenwerking niet uitsluiten.’
M-Pesa biedt de mogelijkheid om een verschillende valuta te accepteren voor transacties en internationale verzendingen van geld. Het is mogelijk dat het platform in de toekomst stablecoins zoals Libra accepteert. Vodafone heeft overigens ook laten weten dat ze stoppen met M-Pesa in India vanwege slechte cijfers.
Dante Disparte, hoofd communicatie en vice-voorzitter van de Libra Association, zei: ‘Hoewel de samenstelling van de Association-leden in de loop van de tijd kan veranderen, zorgt het ontwerp van Libra’s governance en technologie ervoor dat het Libra-betalingssysteem veerkrachtig blijft.’