Centrale banken wereldwijd werken samen om een casus te ontwikkelen voor een ‘Central Bank Digital Currency’ (CBDC). De lijst van banken die hieraan meedoen is niet mis: de centrale bank van Canada, Engeland, Japan, Zweden, Zwitserland, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank for International Settlements (BIS) zijn allemaal onderdeel van de denktank.
Het persbericht is afkomstig van de BIS. Dat is het overkoepelend orgaan van centrale banken, ook de Nederlandsche Bank is hier onderdeel van.
Focus op economie, techniek en remittance
De centrale banken focussen hun analyse op economie, techniek en internationale transacties. Denk bij het laatste punt aan remittance, het overmaken van geld naar het buitenland, bijvoorbeeld aan een familielid.
Volgens de BIS is ECB-voorzitter Benoit Coeure een van de voorzitters van de denktank van de centrale banken. Jon Cunliffe van de centrale bank van Engeland is de andere voorzitter.
Benoit Coeure maakte zich eerder al zorgen over Libra, de cryptocurrency van Facebook: “Het kan niet gebeuren dat ze (red.: Facebook) zomaar financiële diensten ontwikkelen zonder dat daar enige regels voor zijn, dat is te gevaarlijk.”
China al dichtbij digitale valuta
Als we de berichtgevingen moeten geloven is China het dichtst bij het ontwikkelen van een CBDC. De digitale yuan zou op het punt moeten staan om gelanceerd te worden.
Eind 2019 sprak Mu Changchun van de People’s Bank of China over de Chinese digitale munt: ‘De munt is niet bedoeld voor speculatie. De valuta is dus anders dan bitcoin of stabletokens, die gebruikt kunnen worden voor speculatie of die de ondersteuning van een mandje valuta nodig hebben.’
China wordt op de voet gevolgd door Europa. Vorig jaar sprak François Villeroy de Galhau, gouverneur van de Franse centrale bank over het belang van een eigen Central Bank Digital Currency. Een e-euro zou volgens hem een van de belangrijkste aandachtspunten moeten zijn.
Wat denk jij? Wordt 2020 het jaar van de Central Bank Digital Currency?