blog

Vitalik Buterin over de toekomst van Ethereum

By 1 juli 2020No Comments

Vitalik Buterin zegt dat de volgende update van Ethereum voor eens en voor altijd de discussie om  schaalbaarheid achter zich laat. Simpel gezegd, Ethereum kan probleemloos groter en sneller worden.

Eerst data dan algemene berekeningen

In een tweet legde Buterin uit hoe de toekomstige evolutie van Ethereum eruit ziet.

‘ETH2-schaling voor data zal eerder beschikbaar zijn dan ETH2-schaling voor algemene berekeningen. Dit betekent dat rollups het dominante schaalmodel zullen zijn voor tenminste een paar jaar: eerst ~2-3k TPS met eth1 als datalaag, dan ~100k TPS met eth2 (fase 1). Dit past zich aan.’

Volgens de uitleg van Buterin zal de schaling van het netwerk geleidelijk verlopen. Na de eerste overgang naar Ethereum 2.0 zal het netwerk een verbetering zien en worden tussen de 2000 en 3000 transacties per seconde mogelijk. Maar er worden geleidelijk meer verbeteringen toegevoegd om dit te verhogen naar 100.000 transacties per seconde.

Langzaam en duur

Ethereum krijgt zo nu en dan kritiek vanwege trage transacties en een te druk netwerk. Gebruikers klagen dan dat een transactie lang duurt maar ook dat de transactiekosten te hoog zijn. Een paar jaar geleden was de populariteit van het spel CryptoKitties hier debet aan. Doordat het spel op de blockchain van Ethereum draait en immens populair was, vertraagde het netwerk en hadden gebruikers moeite om ETH te verzenden of te ontvangen.

Vorig jaar nog gaf Buterin toe dat schaalbaarheid een probleem zou kunnen zijn voor het Ethereum netwerk. Hij zei dat hij zich bewust was van de mogelijke problemen die zouden kunnen ontstaan door het gebrek aan schaalbaarheid. In gesprek met The Star:

‘Schaalbaarheid is een groot knelpunt omdat de blockchain van het Ethereum bijna vol is. Als je een grotere organisatie bent, dan is de berekening dat als we meedoen, het niet alleen voller zal zijn, maar dat we met iedereen concurreren om de transactieruimte.’

‘Er is druk om mensen niet toe te laten’, voegde Buterin eraan toe.

Schaalbaarheid is een belangrijke factor voor de lancering van ETH 2.0, maar het is niet de enige langverwachte functie. Staking is voor veel gebruikers belangrijker.

Leave a Reply