blog

Als Dow Jones en AEX verdubbelen, stijgt bitcoin waarde met factor 416

By 30 juni 2020No Comments

Vecht niet met de centrale banken. Die woorden zijn niet op dovemansoren gevallen, de bitcoin koers volgt braaf de aandelenkoers die op hun beurt weer worden gestimuleerd door de centrale banken. De correlatie tussen aandelenindex S&P 500 en bitcoin is maar liefst 95%.

In dit artikel gaan we verder in op de relatie tussen de aandelenkoersen en bitcoin en delen we een technische analyse van de koers.

Ondersteuning wordt weerstand

We beginnen met een technische analyse. Hieronder zie je de bitcoin koers van mei tot en met nu. De grafiek is uitgedrukt in dollars, en elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

De drie horizontale lijnen geven de belangrijkste niveau’s weer van de afgelopen weken. Vanaf eind mei en begin juni was de oranje lijn een sterk steunpunt. Op 9.250 dollar (8.236 euro) vond de koers telkens ondersteuning.

Maar vorige week donderdag zakte bitcoin door deze ondersteuning heen. En sterker nog, 9.250 dollar lijkt nu een weerstand te zijn. Twee keer lukte het bitcoin niet om deze prijs te doorbreken. Dat geven we op de grafiek aan met de twee rode pijlen.

Als de koers verder zakt, dan wordt 8.700 dollar (7.746 euro) het volgende niveau om in de gaten te houden. Op de grafiek hierboven geven we dat aan met de rode lijn. Deze rode lijn was vooral in begin mei een sterke ondersteuning. Bij een daling kan deze lijn opnieuw voor steun zorgen.

Tijd voor de volgende grafiek, hieronder zie je dezelfde zones, maar we hebben uitgezoomd. Ook in het verleden zijn deze prijzen belangrijke niveau’s geweest, zowel als steun als weerstand.

Wanneer trekt bitcoin zich los van de aandelenmarkt?

We zien het graag anders, maar op dit moment beweegt bitcoin nog steeds mee met de Amerikaanse aandelenmarkt. Bitcoinners zien de cryptomunt graag als een ongecorreleerde activa, maar sinds woensdag 10 juni volgt bitcoin bijna elke stap van de S&P 500 en de Dow Jones.

Dat zie je op de grafiek hieronder terug. Je ziet de bitcoin koers in het groen, en de S&P 500 in het rood.

De grote vraag is, hoe lang houdt deze samenhang tussen bitcoin en de aandelenmarkt stand?

Volgens analist PlanB is het antwoord simpel: voor altijd. Maar dat hoeft volgens hem niet erg te zijn. Een bekende uitspraak is: “Don’t fight the FED”, ofwel ga niet tegen de acties van de Amerikaanse centrale bank in. PlanB heeft uitgerekend dat bitcoin voor 95 procent gecorreleerd is met de S&P500, een beursindex van de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten.

Hij vergelijkt daarbij de logaritmische grafiek van bitcoin en de logaritmische grafiek van de S&P 500. Hij voegt toe dat de koersbewegingen van bitcoin heftiger zijn dan de S&P 500. Bij een verdubbeling van de S&P 500 gaat de bitcoin koers keer 416.

Zijn eerdere modellen blijven volgens hem intact. Dat komt omdat bitcoin schaars is en de waarde wordt gemeten in dollars. De Federal Reserve blijft met zijn programma van kwantitatieve versoepeling geld bijdrukken, waardoor aandelen in waarde stijgen. Bitcoin kan daarvan profiteren, en mede door inflatie kan de koers in de komende jaren stijgen naar 288.000 dollar.

Laatstgenoemde prijs is de voorspelling van PlanB op basis van zijn nieuwste model, het S2FX-model. Lees hier meer over PlanB en zijn prijsmodellen.

Leave a Reply