blog

Vermogensbeheerder Fidelity: ‘Bitcoin is een superieure vorm van geld’

By 2 februari 2022No Comments

Fidelity is van mening dat bitcoin los moet worden gezien van de rest van de markt voor digitale assets. Volgens de vermogensbeheerder komt geen enkele altcoin ook maar in de buurt van de monetaire eigenschappen van bitcoin. Dit schrijft Fidelity in een nieuw onderzoekspaper dat de titel Bitcoin First draagt.

Fidelity beargumenteert dat bitcoin fundamenteel anders is dan de rest van de markt en dat geen enkele altcoin de potentie heeft om bitcoin in te halen als monetair goed. In het paper noemt Fidelity bitcoin een superieure vorm van geld. “Het is de meest veilige en decentrale asset en iedere ‘verbetering’ kan niet zonder op andere fronten in te leveren”, aldus het onderzoeksteam van Fidelity.

“Bitcoin heeft alle eigenschappen die goed geld nodig heeft. Het combineert de schaarste en duurzaamheid van goud met het gebruiksgemak en de portabiliteit van fiatgeld,” zo gaat het verder.

Er kan er maar één de koning zijn

Het onderzoeksteam van Fidelity heeft het idee dat men bitcoin op dit moment ziet als het beste monetaire goed in de markt voor digitale assets. Waarbij het volgens Fidelity waarschijnlijk is dat slechts één digitaal monetair goed de markt zal domineren vanwege netwerkeffecten.

Kan het dan niet zo zijn dat er een betere versie van bitcoin kan ontstaan? “Hoewel het mogelijk is dat er een beter alternatief komt, achten wij de kans klein dat bitcoin ingehaald kan worden om verschillende redenen”, aldus Fidelity.

De belangrijkste reden hiervoor is dat een verbetering op het gebied van snelheid of schaalbaarheid ten koste gaat van andere aspecten. Een sneller alternatief levert waarschijnlijk in op decentralisatie of veiligheid. Vergroot je bijvoorbeeld de blokken van de blockchain, dan groeit de blockchain sneller. Met als gevolg dat je duurdere apparatuur of beter internet nodig hebt om de blockchain te draaien.

Bitcoin Cash is bijvoorbeeld een alternatief van bitcoin dat heeft gekozen voor grotere blokken. Als het netwerk net zou populair zou zijn als bitcoin, dan was de blockchain nu al een stuk groter geweest. Met als gevolg dat het voor de gemiddelde consument minder toegankelijk is om de blockchain te draaien. Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat de blockchain alleen nog door een paar grote partijen wordt beheerd. Waarmee je in een situatie komt die niet veel verschilt van het fiat geldsysteem.

Investeerders moeten met twee petten naar digital assets kijken

Volgens Fidelity is bitcoin de entreepoort voor traditionele investeerders tot de markt voor digitale assets. Investeerders moeten deze markt op twee manieren benaderen. De eerste manier om naar de markt te kijken is door de bril van geld. Bitcoin is een monetaire asset en de rest is volgens Fidelity fundamenteel anders. Waardoor je de rest meer moet zien als losse bedrijven die andere eigenschappen hebben en niet met bitcoin, maar met elkaar concurreren.

Satoshi Nakamoto heeft bitcoin ook bedacht als een vorm van hard geld waarvan de eigenschappen onveranderbaar zijn. Er zijn ook maar weinig cryptocurrency’s die vanaf het begin niet fundamenteel veranderd zijn. Zelfs met de eerste bitcoin software van meer dan 13 jaar geleden kun je ook vandaag nog de hele blockchain verifiëren.

Dat gaat bijvoorbeeld niet op voor Ethereum. Ethereum heeft al een hele reeks van hard-forks achter de rug en met de overgang naar Proof-of-Stake staat de volgende op het programma. De conclusie van Fidelity is dan ook dat bitcoin volledig losstaat van de rest van de markt. Waarmee ze de meeste bitcoin maximalisten in feite gelijk geven. Als je geïntereseerd bent in andere toepassingen dan geld, dan kunnen altcoins nog interessant zijn.

Leave a Reply