blog

Verbod op bitcoin in India: wat is er aan de hand?

By 16 maart 2021No Comments

De onzekerheid rondom de juridische status van cryptocurrency’s in India houdt aan. Alles wijst erop dat de Indiase overheid bezig is met een nieuwe wet die het bitcoin en andere cryptocurrency’s lastig moet maken in het land. De geruchten gaan dat het wetsvoorstel het bezitten, uitgeven, minen, verhandelen en omwisselen van digitale munten tot een criminele activiteit maakt. Er zijn in India al langer partijen die de opkomst van bitcoin en andere cryptocurrency’s de kop in proberen te drukken.

Als de nieuwe wet er doorheen komt, dan wordt India de eerste grote economie ter wereld waarin zelfs het vasthouden van cryptocurrency’s illegaal is. Maar als we minister van Financiën Nirmala Sitharaman mogen geloven is het nieuws niet meer dan een storm in een glas water.

Minister van Financiën: we sluiten niet alle poorten

Niet lang nadat het slechte nieuws over een mogelijke cryptoban in India zich begon te verspreiden, kwam de Indiase minister van financiën met geruststellende woorden. In een interview met India Today gaf de minister aan dat het ministerie zeker niet van plan is om Indiase innovatie op het gebied van cryptocurrency’s de nek om te draaien.

‘Van onze kant is er geen intentie om alle poorten richting cryptocurrency’s in India te sluiten. We zullen bepaalde ruimtes openlaten zodat mensen kunnen blijven experimenteren met blockchain, bitcoin of andere cryptocurrency’s. De fintech-sector leunt op dergelijke experimenten en wij zullen die mogelijkheden niet voor ze afsluiten,’ aldus Sitharaman.

Volgens Sithamaran is het ministerie in de afrondende fase met het opstellen van een officieel standpunt van het kabinet over crypto. ‘We zijn bijna klaar en als het zover is zal ons standpunt naar het kabinet gaan.’ Een jaar geleden sprak de hoogste rechter in India zich uit voor cryptocurrency’s en werd het verbod op crypto-bankieren in het land opgeheven. Vanaf het begin van 2021 begonnen er weer geruchten te circuleren dat India weer zou nadenken over een nieuw verbod op cryptocurrency’s. De minister van Financiën lijkt die geruchten nu definitief naar het rijk der fabelen te verwijzen.

Cryptosector India weer voorzichtig optimistisch

De Indiase minister van financiën is heel duidelijk met haar bewoordingen en geeft aan dat de regulering die in aantocht is niet zo streng is als de geruchten doen vermoeden. Haar woorden zijn ongetwijfeld met luid gejuich ontvangen door de Indiase bedrijven die zich in de cryptosector bevinden.

Zeker nadat Bloomberg eerder deze maand een interview met een zogenaamde anonieme bron publiceerde die wist te vertellen dat er een algeheel verbod aan zat te komen. Indiërs zouden drie tot zes maanden de tijd krijgen om hun cryptocurrency’s te verkopen en daarna zou het land alle poorten sluiten. Daar blijkt dus, gelukkig voor India en voor ons, helemaal niets van waar.

Nischal Shetty, de oprichter van WazirX, een lokale cryptocurrency exchange geeft in een tweet aan optimistisch te zijn over de toekomst van crypto in India. ‘De komst van een central bank digital currency betekent niet dat andere cryptocurrency’s verdwijnen. India, jouw tijd is gekomen. Het is tijd om te bouwen en te winnen.’ Verder spreekt Shetty zijn dank uit naar Sithamaran die de sector volgens hem weer hoop heeft gegeven.

Leave a Reply