blog

Nog nooit zoveel bitcoin posities geliquideerd als vandaag

By 16 maart 2021No Comments

Niets zo volatiel als de cryptomarkten. Dit weekend was bitcoin 60.000 dollar (50.000 euro) en leek er afstand genomen te worden van veel weerstandsniveaus, maar dat bleek valse hoop. De afgelopen 24 uur is de coin hard gekelderd, en dat komt grotendeels door een recordaantal geliquideerde longposities.

Het is overigens niet alleen bitcoin die het zwaar te verduren heeft, de hele cryptomarkt ondergaat een correctie. De totale marktkapitalisatie is gedaald van 1,473 biljoen euro naar 1,433 biljoen euro. Voor de duidelijkheid, een biljoen is in het Engels trillion.

Bron: BTC Direct

Record liquidaties

Volgens onderzoekers van Glassnode is de daling van de bitcoin koers het resultaat van een record aan liquidaties. Binnen een uur werd voor meer dan 500 miljoen dollar aan long posities gedwongen gesloten. Dit betekent dat handelaren gokken op een hogere prijs van bitcoin, hier gebruiken ze een hefboom voor om met geleende bitcoins te kunnen speculeren. Dat kan met x2 het aantal bitcoin, maar ook met x125. Dit betekent dat een koersdaling op een longpositie ook met die factor geraakt wordt.

Jan & Yann, een van de oprichters van Glassnode, zegt dat 60 procent van alle contracten minimaal met factor x20 zijn geopend. Dit noemt hij overmatige hebzucht.

Bybt is een tegenhanger van Glassnode, en dit analysebureau komt met eigen data. Zij zeggen dat er binnen een kwartier 800 miljoen dollar aan posities is geliquideerd.

Markt is hebzuchtig, hoort erbij

Hoe dan ook, er is wel wat te zeggen voor de woorden van Jan & Yann, de markt is overmatig hebzuchtig. Daar zijn veel traders op afgestraft.

De website Datamish.com biedt ook een goed inzicht in de bitcoin derivatenmarkt. Hier is te zien dat alleen al op BitMEX iets minder dan 300 posities ter waarde van bijna 95 miljoen dollar werden geliquideerd. Tegelijkertijd werden 490 posities op Bitfinex geliquideerd voor 100 miljoen dollar. Dit komt neer op de grootste liquidatie in de geschiedenis van Bitcoin.

Dit is marktwerking, waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Een prijsdaling hoort er net zo goed bij als een geliquideerde positie. En als we over een jaar terugkijken naar maart 2021, dan zal deze daling niet eens opvallen. Net als dat de 50 procent daling van maart 2020 (ofwel de coronacrash) nauwelijks meer opvalt op de grafiek.

Bron: Tradingview

Leave a Reply